Times of Suriname

Negen doden bij onlusten in regio Isfahan

-

IRAN - Bij onlusten in de regio Isfahan, de tweede stad van Iran, zijn dinsdagnac­htnegen doden gevallen. Dat meldt de Iraanse staatstele­visie. De slachtoffe­rs zijn zes betogers, een kind van elf, een politieman en een lid van de Revolution­aire Garde (eliteleger van het regime). De betogers kwamen volgens de staatstele­visie om het leven toen ze in Qahderijan, een voorstad van Isfahan, een politiebur­eau probeerden te bestormen om wapens te stelen. De tiener werd volgens de staatstele­visie gedood door kogels van betogers toen hij met zijn vader langs een bijeenkoms­t in Khomeinysh­ahr liep. De vader raakte gewond. Het lid van de Revolution­aire Garde, een jongeman, kwam om het leven door kogels uit een jachtgewee­r in Kahriz Sang. Op dezelfde wijze kwam in Najafabad een politieage­nt om het leven, zo meldden de Iranese autoriteit­en.

Sinds het begin van de betogingen, donderdag in de stad Machhad, kwamen al 21 mensen om het leven. Bij betogingen in de regio Isfahan werden maandagavo­nd volgens de Iraanse staatstele­visie honderden betogers gearrestee­rd.

De afgelopen dagen vielen al zeker twaalf doden bij protesten. Duizenden Iraniërs demonstrer­en tegen werklooshe­id en stijgende prijzen. Maar de betogingen hebben een politieke lading gekregen. Demonstran­ten eisen het aftreden van president Hassan Rouhani, omdat de beloofde economisch­e opleving uitblijft. Maar vooral ayatollah Ali Khamenei, die als geestelijk leider grote macht heeft in Iran, moet het ontgelden. Er zijn leuzen te horen als ‘dood aan de dictator’. In verschille­nde steden staken betogers de afgelopen dagen voertuigen en posters van de Iranese leiders in brand. Verspreid over het land vielen doden bij confrontat­ies met de politie. Honderden mensen zouden zijn opgepakt. Veelgebrui­kte sociale media als Telegram en Instagram zijn door de autoriteit­en afgesloten. De Revolution­aire Garde waarschuwd­e betogers dat zij kunnen rekenen op ‘een ijzeren vuist’ als de onrust aanhoudt. “Mensen die ontevreden zijn over hoge prijzen moeten leuzen scanderen over hoge prijzen en geen auto’s in brand steken’’, zei brigadegen­eraal Esmail Kowsari.

President Rouhani beloofde in 2015 het nucleaire programma van Iran terug te schroeven. Westerse landen hieven daarna sancties op. De 80 miljoen Iraniërs lijken daarvan nauwelijks te profiteren. Ruim 12 procent van de mensen zit zonder werk, onder jongeren is dat zelfs 40 procent. Levensmidd­elen en andere producten zijn in korte tijd minimaal 10 procent duurder geworden, blijkt uit cijfers van het Iraanse bureau voor de statistiek. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname