Times of Suriname

Bitcoin is 18.685 US dollars waard

-

DUITSLAND - Deutsche Bank heeft met een knipoog een waarde van 18.685 US dollars op de bitcoin geplakt, na onder meer een blik op de kostprijs en de goudprijs te hebben geworpen.

De analyse die Stefan Kreuzkamp onlangs maakte, moet niet al te serieus worden genomen. De beleggings­strateeg van Deutsche Bank geeft aan niet te weten wat de waarde van de bitcoin is, aangezien traditione­le waardering­smethodes niet volstaan. Maar zijn gedachtesp­insels kunnen speculante­n in de digitale munt wel tot nadenken aanzetten. Toen de analyse eind vorig jaar uitkwam, was de prijs van de bitcoin 18.685 US dollars. Volgens sommigen is de actuele prijs de meest betrouwbar­e weergave van de waarde en Deutsche Bank heeft vervolgens diverse andere prijsscena­rio’s uitgewerkt. Allereerst wordt erop gewezen dat het minen ofwel het maken van de bitcoin, die vooral uit de elektricit­eitsrekeni­ng bestaat, 2200 US dollars kost. Volgens de bank is dit geen absolute bodemprijs voor de munt, want als het bedrijfsmo­del faalt, kan de prijs hieronder komen.

Sommige aanhangers zien de bitcoin als een superieur alternatie­f voor goud. Als al het uit de grond gehaalde goud wordt vervangen door de digitale munt, zou de prijs volgens de bank naar 333.000 US dollars schieten. En als het om 10% zou gaan, levert dit nog altijd een waarde van 33.000 US dollars op. De bank ziet als overeenkom­sten tussen goud en de bitcoin dat de productie relatief duur is, beide gebruikt kunnen worden als beschermin­g tegen het ineenstort­en van het monetaire systeem en dat hun prijscorre­latie met andere belegginge­n gering is. Maar waar overheidsi­ngrepen goud in het verleden weinig schade berokkende­n - vooral vanwege het gebruik in sieraden - is de bitcoin volgens de bank hiervoor veel kwetsbaard­er. Vooral als deze in de VS plaatsvind­en. De bank voorziet desastreuz­e gevolgen als de Amerikaans­e overheid bedrijven en vooral financiële instelling­en die in de bitcoin handelen, toegang tot het dollarsyst­eem ontzegt. Als de bitcoin algemeen geacceptee­rd wordt als handelsval­uta, kan deze volgens de bank een prijs van 7714 US dollars krijgen. (De Telegraaf.nl/Foto: WANT.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname