Times of Suriname

'DJ YDQ JXUX *RELQG 6LQJK

-

'e dag van guru *obind 6ingh wordt op januari wereldwijd gevierd. *uru *obind 6ingh, geboren als *obind 5ai, was de tiende en laatste guru van de sikhs. *obind 6ingh werd guru op 11 november 1 7 als opvol ger van zijn vader guru 7egh Bahādur. Hij werd geboren op

december 1 volgens de *regoriaans­e kalender, wat overeenkom­t met Poh van de Nanakshahi kalender, die sikhs hanteren voor religieuze zaken. (en sikh is een na volger van het sikhisme, een monothewst­ische religie, ge inspireerd door het onderwijs van de tien gurus, zoals dat is vastgelegd in de *uru *ranth 6ahib, de huidige guru en het heilige boek van de sikhs. (r zijn ongeveer miljoen sikhs. 'e meeste sikhs zijn Punjabi sprekende Punjabi¶s en ze wonen in de ,ndiase staat Punjab. 2ud premier Manmohan 6ingh van ,ndia is een sikh. Het woord sikh is aIgeleid van het 6anskriet woord shish\a, dat discipel oI student betekent. ,n het Punjabi betekent het woord sikh leren. Het sikhisme werd gesticht door guru Nanak 1 1 8 , die in Punjab werd geboren. (en sikh is te herkennen aan een tulband, dastar oI dastaar genoemd. 2mdat een sikh zijn haren op het gehele lichaam niet mag aIknippen, wordt het hooIdhaar met deze tulband bijeengeho­uden. (en gedoopte sikh tooit zich met de vijI µKakkaars¶ Kesh on geknipt haar , Kangha kam , Kachha korte broek , Kara stalen armband en Kirpan zwaard . 'e sikhs worden geleid door het 6hiromani *urdwara Parbandhak &ommittee 6*P& , dat ge vestigd is in de Harmandir 6ahib voorheen de µ*ouden tempel¶ van $mritsar.

9ele sikhs dragen 6ingh als naam. *uru *obind 6ingh richtte zich vooral op het on derwijs van sikh principes. *obind verloor zijn vader, moeder en zijn vier zonen in een godsdienst­ige oor log tegen de Mughalkeiz­er $urangzeb. $uragnzeb eiste dat alle sikhs zich tot de is lam zouden bekeren, hetgeen tot hevig verzet van de sikhs leidde. (en van de grootste verwezenli­jkingen van guru *obind 6ingh was de ver wezenlijki­ng van Khālsā, het militaire broedersch­ap van de sikhs. Hij was een intellectu­eel die veel talen sprak, waar onder Perzisch, $rabisch en 6anskriet, naast zijn moeder taal Punjabi. Hij stelde een religieuze wet op, schreeI poszie en was de beIaamde auteur van het boek genaamd Dasam Granth (Tiende Deel). *obind 6ingh kondigde aI dat hij de laatste menselijke guru zou zijn. 9anaI dat punt zou de guru het heilige boek, Ādi Granth, worden. Nog steeds wordt dit boek als de huidige guru van de sikhs ge zien. *obind 6ingh stierI op 7 oktober 1708 in Nānded, Mahārāshtr­a.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname