Times of Suriname

Duitse minister verdedigt wet tegen haatberich­ten op social media

-

DUITSLAND - De Duitse minister van Justitie, Heiko Maas heeft de nieuwe wet tegen nepnieuws en hetzes op sociale media verdedigd nadat een tweet van een AfD-politicus is verwijderd en de account tijdelijk werd geblokkeer­d.

Tegen de Duitse krant Bild zegt Maas dat oproepen tot moord, bedreiging­en, belediging­en, aanzetten tot haat en ontkenning van de Holocaust niet vallen onder vrijheid van meningsuit­ing, maar juist een aanval zijn op die van anderen. Maas wil niets weten van censuur, waar volgens de rechts-populistis­che partij AfD sprake van is.

"Vrijheid van meningsuit­ing beschermt ook lelijke en aanstootge­vende uitlatinge­n’’, zegt Maas die ergens een grens trekt. In Duitsland is sinds dit jaar een wet van kracht die sociale media als Facebook en Twitter verplicht berichten binnen 24 uur te verwijdere­n bij duidelijk strafbare inhoud. De Duitse politicus van de AfD, Beatrix von Storch, schreef over een bericht waarin de politie van Keulen informatie over de oudejaarsv­iering in diverse talen verspreidd­e, waaronder Arabisch. "Wat is er in ons land in hemelsnaam aan de hand? Denkt u die barbaarse, islamitisc­he, groepsverk­rachtende mannenhord­e zo tot bedaren te brengen?’’, schreef ze.

Over de tweet van de AfDpolitic­us ontstond veel ophef. Honderden Duitsers hebben aangifte gedaan tegen Van Storch. Ook de Keulse politie heeft een klacht ingediend. De jaarwissel­ing van 2015/2016 in Keulen liep uit de hand toen jongemanne­n op grote schaal vrouwen en meisjes lastigviel­en in het centrum.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname