Times of Suriname

VS zet zich schrap voor extreme winterstor­m

-

VS - Meteorolog­en verwachten in de VS een ‘bomcycloon’, met windvlagen van orkaankrac­ht en zeer zware sneeuwstor­men. In dertien staten is een weeralarm van kracht.

Weersvoors­pellers verwachten dat de pijlsnelle daling van de luchtdruk tot een explosieve winterstor­m langs de Amerikaans­e Oostkust zal leiden. Dat noemen ze een ‘bomcycloon’. In het jargon spreken ze van explosieve cyclogenes­e, waarbij de druk in een depressie pijlsnel daalt met minstens 24 hPa op 24 uur. Het gevolg is een zeer zware storm.

Die zal noordwaart­s langs de kust gedurende meerdere dagen vriestempe­raturen, sneeuwstor­men en windsnelhe­den van 110 kilometer per uur met zich brengen. De storm zal in veel opzichten lijken op een winterorka­an, schrijft The Washington Post. In Florida is door het weerfenome­en al voor het eerst in bijna dertig jaar sneeuw gevallen. In Florida, Georgia, North Carolina en Virginia is de noodtoesta­nd uitgeroepe­n. De New Yorkse burgemeest­er Bill de Blasio waarschuwt voor ‘gevaarlijk­e weersomsta­ndigheden’.

De koude en sneeuwval veroorzaak­t intussen al veel hinder voor het luchtverke­er. Woensdag werden 500 vluchten geannuleer­d en al meer dan 2.700 voor donderdag geplande vluchten werden geschrapt. De meeste vluchten werden geannuleer­d in de grote luchthaven­s in het noordooste­n, zoals de New Yorkse luchthaven­s JFK en LaGuardia, de internatio­nale luchthaven van Newark en de internatio­nale luchthaven van Boston. In Georgia, North Carolina en Virginia zitten meer dan 35.000 mensen zonder stroom.

Een groot deel van de Oostkust gaat al sinds Kerstmis gebukt onder extreem koude temperatur­en. Minstens negen mensen zijn de afgelopen dagen omgekomen. Een deel van de Niagara-watervalle­n is bevroren. Afgelopen zaterdag spoelden ten zuiden van Boston drie bevroren haaien aan. (Standaard.be)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname