Times of Suriname

Mormoonse kerkleider overleden

-

VS - De president van de Mormonen, Thomas Monson, is deze week op 90-jarige leeftijd overleden in Salt Lake City. Dat heeft de kerkgemeen­schap bekendgema­akt. Monson was sinds 2008 de leider van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, zoals de Mormoonse kerk officieel heet.

Monson was een veteraan van de Tweede Wereldoorl­og en de zestiende leider van het kerkgenoot­schap. De kerk is over de hele wereld vertegenwo­ordigd, maar vooral in de Verenigde Staten. Het hoofdkanto­or is gevestigd in Salt Lake City, in de staat Utah waar meer dan de helft van de inwoners Mormoons is. De president van de kerk wordt door Mormonen gezien als een profeet.

De man die hoogstwaar­schijnlijk de nieuwe leider van de Mormoonse kerk wordt, is een 93-jarige voormalige hartchirur­g. Russell Nelson wordt vermoedeli­jk de komende dagen formeel benoemd. De functie gaat zoals gebruikeli­jk naar de langstzitt­ende van de twaalf oudsten die de gemeenscha­p leiden. Nelson zit daar al drie decennia in.

Amerikaans­e president Donald Trump liet in een verklaring weten dat hij en zijn vrouw Melania ‘diep bedroefd’ zijn door de dood van Monson. De kerkleider gaf volgens Donald Trump blijk van “wijsheid, inspireren­d leiderscha­p en diep medeleven”. Monson stond bekend om zijn humanitair­e werk, maar ook om zijn strijd tegen het homohuweli­jk. Mormonen hebben naast de bijbel het Boek van Mormon als heilig boek. Dat is geschreven door grondlegge­r Joseph Smith in de negentiend­e eeuw. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen telt naar eigen zeggen wereldwijd 16 miljoen leden. Onder hen is Mitt Romney, die in 2012 kandidaat was bij de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en.

(De Morgen.be)

 ??  ?? Met advertenti­es langs de weg in Salt Lake City wordt de Mormoonse kerkleider herdacht. (Foto:ad.nl)
Met advertenti­es langs de weg in Salt Lake City wordt de Mormoonse kerkleider herdacht. (Foto:ad.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname