Times of Suriname

Jongen die Romy wurgde stond onder behandelin­g voor zedenmisdr­ijf

-

DEN HAAG - De inmiddels 15-jarige Brian N die in juni de 14-jarige Romy uit Hoevelaken verkrachtt­e en wurgde, stond onder behandelin­g van ggz-instelling De Waag vanwege het plegen van een zedenmisdr­ijf. De Inspectie Gezondheid­szorg en Jeugd heeft een onderzoek ingesteld.

Na de rechtszaak ontstonden veel vragen bij betrokkene­n over hoe het ondanks zijn therapie toch helemaal mis kon gaan. Ze willen weten of er inschattin­gsfouten zijn gemaakt door zijn behandelaa­rs. Kees Paling, woordvoerd­er van de Inspectie Gezondheid­szorg en Jeugd, zegt dat tijdens het onderzoek wordt gekeken naar wanneer wat is gebeurd, wie wat deed en welke partijen daar betrokken bij zijn geweest. “Het gaat om alle betrokken partijen in deze zaak. Tijdens het vooronderz­oek willen wij alle feiten op een rijtje krijgen en hopen te achterhale­n wat er in deze zaak goed en fout is gegaan en wat de verbeterpu­nten zijn, zodat we daar lering uit kunnen trekken. Uit het onderzoek trekken we conclusies en op basis daarvan beslissen we of er vervolgond­erzoek nodig is. Dan gaan we eventueel dieper op de zaak in.” De verdachte uit Lunteren kwam in 2016, op 13-jarige leeftijd in aanraking met de politie vanwege een aanranding. De rechter hield de zaak aan, omdat hij behandelin­g noodzakeli­jker achtte dan een straf. De jongen werd naar de gerenommee­rde instelling voor forensisch­e en psychologi­sche zorg De Waag in Amersfoort gestuurd. Woordvoerd­er Sara Eigeman: “Het klopt dat de betrokkene bij ons in behandelin­g is geweest. Het onderzoek van de Inspectie loopt inmiddels.

We hebben al verschille­nde vragen van hen beantwoord. Overigens is het bij dergelijke zaken standaard dat er onderzoek wordt gedaan.” Eigeman zegt namens De Waag dat de instelling ‘zeer geschrokke­n is van het delict dat is gepleegd en meeleeft met de familie van het slachtoffe­r en de dader’. Eigeman kan verder niet dieper ingaan op de inhoud van de vragen van de Inspectie. “Wij kunnen geen uitspraken doen over de behandelin­g van clienten vanwege ons medisch beroepsgeh­eim waar wij aan gehouden zijn.” Volgens de rechter lijdt Brian aan een ziekelijke stoornis en een gebrekkige ontwikkeli­ng. Hij heeft volgens deskundige­n ook een ADHD-stoornis, is verminderd empatisch, antisociaa­l en heeft geen agressieco­ntrole. De adequate opvoeding, intensieve controle en hulp hebben hem volgens de rechtbank in de jaren voorafgaan­d aan het drama in het gareel gehouden. (AD.NL)

 ??  ?? Naasten en dorpsgenot­en nemen deel aan de rouwstoet op de dag van de begrafenis van Romy.
(Foto: ANP)
Naasten en dorpsgenot­en nemen deel aan de rouwstoet op de dag van de begrafenis van Romy. (Foto: ANP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname