Times of Suriname

Vrijwel geen streekbuss­en in hele land door staking

-

AMSTERDAM - Gebruikers van het openbaar vervoer moesten gisteren op zoek naar een alternatie­f. In het hele land reden vrijwel geen streekbuss­en en minder regionale treinen door een staking. De acties ontregelde­n onder meer de diensten van Arriva, Connexxion, Qbuzz, Keolis en EBS.

“In het hele land ligt het busvervoer plat”, liet een woordvoerd­er van vakbond FNV gisteren weten. “Het aantal deelnemers dat meedoet aan de staking is ruim voldoende om de bussen niet uit te laten rijden.” Alleen in Haarlem vertrokken twee bussen, maar die werden kort daarna weer teruggeroe­pen. Vakbonden CNV en FNV willen hun eisen voor een nieuwe cao kracht bij zetten. Ze willen onder meer een verminderi­ng van de werkdruk van buschauffe­urs, maar de vervoersbe­drijven willen daar geen centrale regeling voor treffen. Eerdere overleggen met werkgevers liepen op niets uit en een gesteld ultimatum verstreek. Volgens FNV deden er

‘ruim voldoende’ buschauffe­urs mee aan de staking om het regionale busvervoer plat te leggen. Reizigers met de nachtbus konden wel gewoon hun gebruikeli­jke bus pakken. Ook sommige regiotrein­en reden gewoon volgens het spoorboekj­e. Voor enkele gebieden waar vervoersbe­drijf Arriva actief rijdt, is een uitzonderi­ng, omdat daar een andere cao gehanteerd wordt. Zo rijden onder meer het regionaal treinvervo­er in Friesland en Groningen en de bussen en treinen in de regio Achterhoek wel. (NU.NL)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname