Times of Suriname

Supermassi­eve zwarte gaten beïnvloede­n stervormin­g in grote sterrenste­lsels

-

Eindelijk keihard bewijs

Ieder sterrenste­lsel heeft een supermassi­ef zwart gat in het centrum. Sommige van deze zwarte gaten zijn een miljoen keer zo zwaar als de zon. Uit nieuw onderzoek blijkt dat deze supermassi­eve zwarte gaten de mate van stervormin­g in een sterrenste­lsel beinvloede­n.

Dit idee is niet nieuw. Astrofysic­i weten al langer dat supermassi­eve zwarte gaten meegenomen moeten worden in simulaties van de evolutie van sterrenste­lsels. Pas dan ontstaan er namelijk sterrenste­lsels die overeenkom­en met sterrenste­lsels die astronomen in het heelal aantreffen. Toch wisten wetenschap­pers tot nu toe niet exact waarom het nodig was om zwarte gaten mee te nemen. Dat is nu veranderd, omdat onderzoeke­rs voor het eerst bewijs hebben gevonden van de wisselwerk­ing tussen een supermassi­ef zwart gat en stervormin­g. Onderzoeke­r Ignacio Martín-Navarro en zijn collega’s gebruikten de spectrogra­af van de HobbyEberl­y-telescoop om het spectrum van verschille­nde sterrenste­lsels te analyseren. Vervolgens zochten ze uit op welke plekken in een sterrenste­lsel jonge sterren worden geboren en waar de oudjes zijn gevestigd. Uit deze analyse blijkt dat het stervormin­gsproces in sterrenste­lsels met een zwaarder supermassi­ef zwart gat sneller stopt dan in sterrenste­lsels met een klein supermassi­ef zwart gat. Het paper is te lezen in het wetenschap­pelijke vakblad Nature.

Andere onderzoeke­rs hebben gezocht naar een verband tussen de helderheid van een zwart gat en stervormin­g in een sterrenste­lsel, maar vonden geen verband. Toch is dat volgens Ignacio Martín-Navarro te verklaren. “Een supermassi­ef zwart gat licht alleen op wanneer het actief materie opslokt en dat is dus vrij onvoorspel­baar.” Zo heeft het supermassi­eve zwarte gat in ons eigen sterrenste­lsel al zes miljoen jaar geen grote maaltijd meer gehad. Daarnaast is stervormin­g een veel langer proces, dat honderden miljoenen jaren duurt. (Scientias.nl/Foto: scientias.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname