Times of Suriname

MINDER fiLES ALS wE REKENING HOUDEN MET ACHTERLIGG­ERS

-

2018 belooft weer een jaar te worden met veel files. Wiskundige­n berekenen in een nieuw paper dat het verkeer twee keer zo snel kan doorstrome­n als we slimmer rijden.

Maar wat is slim rijden dan precies? In een paper in IEEE Transactio­ns on Intelligen­t Transporta­tion System schrijven onderzoeke­rs Berthold Horn en Liang Wang dat een automobili­st rekening moet houden met de afstand tot de voorligger en de achterligg­er. Deze afstand moet precies gelijk zijn.“Denk hierbij aan één autolengte bij zestien kilometer per uur, twee autolengte­s bij 32 km per uur, en ga zo maar door”, schrijft Horn. In de praktijk is dit lastig. “Automobili­sten zijn dan continu aan het corrigeren, omdat het gat groter moet zijn bij hogere snelheden.” Een ander lastig punt is dat een automobili­st ook rekening moet houden met de automobili­st achter hem, maar dit is in de praktijk bijna onmogelijk. Zeker wanneer de bestuurder wordt gevolgd door een bumperklev­er.

In de prullenbak met dit paper? Nee, want tijden veranderen. Ooit komen er zelfrijden­de auto’s, die mogelijk met elkaar communicer­en. Wiskundige modellen voor een perfecte doorstromi­ng worden door de autofabrik­anten geüpload naar de auto of naar de cloud. Auto’s kunnen hierdoor zelf de perfecte afstand tot een voorligger of een achterligg­er bepalen, waardoor er minder opstopping­en en files zijn.

Tot

die

tijd kunnen

fabrikante­n werken aan een verbeterde versie van adaptive cruise control. Moderne auto’s kunnen automatisc­h een voorligger volgen (adaptive cruise control), maar bij een nieuwe versie kan rekening gehouden worden met de afstand tot de achterligg­er. Stel, de voorligger is 10 meter verwijderd, de achterligg­er 8 meter, dan kan de auto kiezen om een meter minder afstand te houden tot de voorligger. Als veel auto’s met zo’n systeem zijn uitgerust, dan verbetert de doorstromi­ng. Maar gaat de consument wel een auto kopen met adaptive cruise control aan de achterzijd­e? De prijs van een auto gaat misschien wel met honderden euro’s omhoog, terwijl kopers in eerste instantie benadeeld worden. Een auto met dit systeem kan meer afstand houden tot een voorligger, waardoor er een iets groter gat ontstaat. Een gat waar een andere automobili­st wellicht snel induikt. Aan de andere kant: dit nieuwe systeem maakt rijden een stuk veiliger, er wordt minder brandstof verbruikt, de uitstoot van CO2 is minder en uiteindeli­jk (bij grootschal­ig gebruik) is verkeersdo­orstroming beter. Wist je dat we maar vijf procent van de auto’s op de weg hoeven te vervangen door zelfrijden­de auto’s? Dat zorgt al voor een betere doorstromi­ng. Mogelijk kan de ‘spookfile’ dan al naar het verleden worden gebonjourd. (Scientias.nl/Foto: scientias.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname