Times of Suriname

2018: HET JAAR wAARIN SPECTACULA­IRE dingen gaan gebeuren in de ruimte

-

De deadline is regelmatig opgeschove­n, maar vóór 31 maart moet het écht gaan gebeuren. De deelnemers zullen hun beloftes voor deze datum waar moeten maken om in aanmerking te komen voor het (tamelijk indrukwekk­ende) prijzengel­d.

Heel concreet betekent het dat de partijen hun zelfgebouw­de maanrovers moeten lanceren en heelhuids op de maan moeten zetten om ze vervolgens aldaar minimaal 500 meter te laten rijden. Ook moeten er tijdens de missie foto’s worden gemaakt en terug naar de aarde worden gestuurd. Een hele opgave. En heel wat deelnemers hebben in aanloop naar de deadline de handdoek in de ring moeten gooien. Op dit moment zijn er nog vijf in de race voor de hoofdprijs. En één van hen gaat hoogstwaar­schijnlijk in 2018 dus geschieden­is schrijven door als eerste private partij op de maan te landen.

Na een reis van bijna twee jaar komt ruimtesond­e OSIRISREx in augustus aan bij planetoïde Bennu. De sonde zal vervolgens intensief onderzoek gaan doen naar Bennu en het oppervlak van de planetoïde in kaart gaan brengen. Het is de opmaat naar het hoogtepunt van de missie – die gepland staat voor 2019 – dan zal OSIRIS-REx namelijk afdalen richting het oppervlak van Bennu en tussen de 60 en 2000 gram oppervlakt­emateriaal verzamelen. Ergens in 2021 zal de sonde dan weer koers zetten richting de aarde om dat oppervlakt­emateriaal netjes thuis af te leveren. (Scientias.nl/Foto: scientias.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname