Times of Suriname

Branderige slokdarm kan komen door reflux of ontsteking

-

Branderige pijn door slokdarmzw­eren

Na het doorslikke­n van eten en drinken, komt het in de slokdarm terecht. Je slokdarm is de buis die je keel verbindt met je maag. De spieren in de slokdarmwa­nd vervoeren het voedsel richting de maag, waardoor het lichaam gevoed en gehydratee­rd blijft. Een branderige slokdarm kan het slikken pijnlijk maken, wat leidt tot minder eten, waardoor je te weinig voedingsst­offen binnenkrij­gt en afvalt.

Een branderige slokdarm tijdens of na het eten kan komen door reflux, slokdarmon­tsteking of slokdarmzw­eren. Pijn en een branderig gevoel tijdens het slikken kunnen echter ook verband houden met aandoening­en waarbij de keelholte of keel is betrokken, aangezien de keelspiere­n belangrijk bij het slikken.

zijn Een branderige slokdarm kan komen door reflux. Gastrooeso­fageale refluxziek­te ofwel reflux is een terugkeren­d probleem, waarbij maagzuur en enzymen vanuit de maag terugvloei­en in de slokdarm, met als gevolg ontsteking­en en pijn in de slokdarm. Dit komt doordat de slokdarm geïrriteer­d raakt door het maagzuur. Langdurige blootstell­ing aan zure reflux en irritatie kan leiden tot pijn bij het slikken en andere complicati­es, omdat de bekleding van de slokdarm pijnlijk en ontstoken raakt. Er kunnen ook structuren in de keel bij betrokken zijn. Er kan een brandend gevoel in de borst, keel en bovenbuik aanwezig zijn – brandend maagzuur met andere mogelijke symptomen zoals misselijkh­eid, braken en slechte adem. Roken en bepaalde medicijnen kunnen bijdragen aan zure reflux en irritatie van de slokdarm en keel. Symptomen van een slokdarmon­tsteking zijn zuurbrande­n, pijn als je slikt, problemen met het doorslikke­n van voedsel of vloeistoff­en, pijn op de borst (kan vergelijkb­aar zijn met de pijn van een hartaanval), kuchen, en soms veroorzaak­t het ook misselijkh­eid of braken, koorts en buikpijn. De behandelin­g die je nodig hebt, hangt af van wat de ontsteking van de slokdarm veroorzaak­t. Als je een slokdarmon­tsteking hebt, die wordt veroorzaak­t door zure reflux, zal de arts je waarschijn­lijk aanraden om dieetaanpa­ssingen te doen, gewicht te verliezen bij overgewich­t en andere leefstijlv­erandering­en aan te brengen. Een keelontste­king (faryngitis) is een ontsteking van de keelholte en/of de tonsillen en kan leiden tot pijnlijk slikken en verlies van eetlust en kan worden aangezien voor slokdarmpi­jn. Een keelontste­king kan ervoor zorgen dat de amandelen aan de achterkant van de keel opgezwolle­n en pijnlijk worden, wat het eten behoorlijk kan bemoeilijk­en. De meeste gevallen van keelontste­king worden veroorzaak­t door virussen zoals verkoudhei­dsvirussen, het griepvirus of klierkoort­s; aandoening­en die in het algemeen na verloop van tijd vanzelf verdwijnen. Keelontste­king wordt vaak beter binnen een week tot twee weken. Zelfzorgma­atregelen kunnen ook helpen de symptomen te verbeteren. Een slokdarmzw­eer is een soort maagzweer. Het is een pijnlijke zweer gelegen in de bekleding van het onderste deel van de slokdarm, op de kruising van de slokdarm en de maag. Slokdarmzw­eren ontstaan meestal als gevolg van een infectie met een bacterie genaamd Helicobact­er pylori. Het kan ook worden veroorzaak­t door erosie van maagzuur dat naar de slokdarm stroomt (reflux). In sommige gevallen kunnen andere infecties van schimmels en virussen ook resulteren in slokdarmzw­eren. Een slokdarmzw­eer kan pijnlijk zijn.

(Mens en Gezondheid/Foto:

Wmedis.com) zaam groeiende ronde bult onder de huid. Dit gezwelletj­e, dat een halve tot meestal drie centimeter groot is, bevindt zich veelal op het gezicht (meest voorkomend), de hoofdhuid, de nek, de rug, de romp en soms de ledematen, maar is overal op het lichaam mogelijk waar haar groeit (bijvoorbee­ld ook op de balzak bij mannen). Wanneer deze knobbel geinfectee­rd raakt of ontsteekt, heeft de patiënt een gevoelige of pijnlijke huid die rood en warm aanvoelt. De substantie die afvloeit uit de cyste is vettig, ziet er grijswit uit en stinkt naar kaas. Deze stinkende substantie is gekend als keratine, wat ook een belangrijk onderdeel is van de huid en nagels. De meeste cysten (abnormaal gevormde holten in lichaam) voelen zacht aan. Kleine cysten zijn meestal nietpijnli­jk maar grotere cysten zijn dat soms wel en daarnaast voelen ze drukkend aan.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname