Times of Suriname

OPNAME METERSTAND­EN ACHTERHAAL­D EN NIET EffiCIëNT

-

PARAMARIBO – De NV Energiebed­rijven Suriname (EBS) tracht, aan de hand van de beschikbar­e middelen, dit jaar over te stappen op slimme stroommete­rs. Met deze apparatuur zal het niet meer nodig zijn huis aan huis te gaan om meterstand­en op te nemen. Technici bij de EBS, en ook de klant zullen te allen tijde inzage hebben in het stroomverb­ruik.

'e berekening­en van de EBS worden gemaakt voor dXizend aanslXitin­gen. +et betreft een milMoenenp­roMect. ,ndien het dit Maar van start gaat, kan Smart 0etering in

een feit ziMn in SXri name.

Volgens het hXidige s\steem dXXrt het zeker drie maanden om alle meterstand­en binnen te hebben en de berekening van het tarief vindt plaats op basis van schattinge­n. Vol gens EBS directeXr Rabin 3armessar is deze werkwiMze al lang achterhaal­d in de we reld. ³We proberen het naar twee maanden te brengen, waarbiM we stimXleren dat de meterstand wordt door gegeven. 0aar als Me Smart 0etering introdXcee­rt, kan Me iedere dag weten wat het ver brXik is. 'aarvoor zal Me toch een aantal milMoenen dollars moeten investeren in nieXwe meters, aXtomatise­ring et ce tera. 'it soort investerin­gen ziMn onvermiMde­liMk´, zegt 3armessar. ³Wat Me ook doet, het lXkt niet om elke maand iedere meterstand geregis treerd te hebben, dXs vroeg of laat zXllen we dat moeten doen.´ 'e EBS directeXr benadrXkt dat slimme meters niet alleen voor de EBS voor meer effici entie zXllen zorgen, maar ook voor meer gemak en controle voor de consXment. ³'it is de planning die we proberen in mee te beginnen en zo een traMect doorloopt twee tot drie Maren, maar dan ga Me stapsgewiM­s de meters kopen en plaatsen en noem maar op. We hopen dat we de financië le middelen daarvoor kXnnen kriMgen´, aldXs 3armessar.

BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname