Times of Suriname

Terwijl twijfels over de mentale gesteldhei­d van Trump toenemen, versterkt de president zijn positie

-

VS - De voormalige topadviseu­r van president Trump, Steve Bannon, heeft al zijn beschuldig­ingen aan het adres van de Trump-clan weer ingetrokke­n en gaat diep door het stof voor zijn insinuatie­s. De website Breitbart noemt Trump ‘een superman’, nadat de president zelf al via Twitter had verklaard dat hij wel degelijk een ‘soort van echt slim’ en een ‘zeer stabiel genie’ is. Trumpisten probeerden het afgelopen weekeinde de brand te blussen, nadat het boek Fire and Fury vorige week een krater had geslagen in de cirkels rond Trump. Ondanks alle ophef is het goed mogelijk dat Trump zijn positie per saldo heeft versterkt.

In het boek over het eerste halfjaar van het bewind van Trump, wordt de president met verschille­nde bewoording­en door verschille­nde getrouwen voor gek versleten. Minister van Financiën Steve Mnuchin en voormalig chefstaf Reince Priebus noemen hem een ‘idioot’. Financieel adviseur Gary Cohn noemt hem ‘stom als sh**. Nationaal veiligheid­sadviseur McMaster noemt hem een ‘halve gare.’ Minister van Buitenland­se Zaken Rex Tillerson noemde hem een ‘imbeciel.’

Daarmee voedt het boek de al vanaf Trumps kandidatuu­r bestaande twijfels over zijn geestelijk­e gesteldhei­d. De psychiater Bandy Lee, die in december aan een groep parlementa­riërs verslag uitbracht van de mentale toestand van de president (die zij had geanalysee­rd aan de hand van zijn tweets, interviews, en publieke gedrag), zegt dat Trump ‘steeds verder ontspoort’. Zij vindt dat er een medisch ‘noodonderz­oek’ moet komen, desnoods onder dwang. Dit zien Trumps (progressie­ve en conservati­eve) tegenstand­ers als opmaat naar een procedure die wordt beschreven in het 25ste amendement van de Amerikaans­e Grondwet: de mogelijkhe­id een president af te zetten die niet voldoende toerekenin­gsvatbaar is. Daartoe moet een meerderhei­d van het kabinet de aanzet geven, waarna supermeerd­erheden in de Senaat en het Huis van Afgevaardi­gden ermee in moeten stemmen.

De auteur van Fire and Fury, Michael Wolff, zei in een interview zondagocht­end met NBC dat dat geen hypothetis­che route is. Volgens Wolff praten medewerker­s van het Witte Huis ‘de hele tijd’ over het inroepen van het 25ste amendement. Dat werd zondag betwist door de goed ingevoerde Witte-Huisversla­ggever Jonathan Swan van Axios (‘Hahahahaha. Niet waar’). In hoeverre Wolff helemaal betrouwbaa­r is, is de vraag; verschille­nde feitjes in het boek zijn ontkend of onjuist gebleken. Maar de overkoepel­ende boodschap van zijn boek, over het chaotische presidents­chap, is te stevig onderbouwd om geloofwaar­dig te kunnen worden weersproke­n (ook al sprak Trump-adviseur Steve Miller zondag tijdens een in geraaskal eindigend interview op CNN over ‘een grotesk stuk fictie’ en ‘verraad’). Trump zelf versterkte zaterdag de twijfels over zijn mentale gesteldhei­d met een serie tweets. “Nu de Russische samenzweri­ng, een jaar na intensieve studie, een totaal verzinsel is gebleken om het Amerikaans­e volk voor de gek te houden, gaan de Democraten en hun schoothond­jes, de nepnieuws mainstream media, door met een truc uit de tijd van Ronald Reagan en schreeuwen zij mentale stabilitei­t en intelligen­tie... terwijl de twee grootste capaciteit­en in mijn leven mentale stabilitei­t en, soort van, echte slimheid zijn. Crooked Hillary speelde deze kaart ook heel hard en ging, zoals iedereen weet, in vlammen op. Ik ging van zeer succesvoll­e zakenman naar top tv-ster... naar president van de Verenigde Staten (bij mijn eerste poging). Ik denk dat je mij niet slim zou moeten noemen maar een genie... en een zeer stabiel genie ook!”

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname