Times of Suriname

Chat-app wil eigen cryptovalu­ta introducer­en

-

Verkoop

Chat-app Telegram zou van plan zijn een eigen blockchain­platform op te zetten met een eigen cryptovalu­ta: Gram. Daarmee kunnen gebruikers betalingen doen binnen de app.

Dat schrijft TechCrunch op basis van een aantal ingewijden van Telegram. De munt van Telegram zou ‘Gram’ heten.

Het Telegram Open Network (TON), zoals de technologi­e zou heten, wordt gefinancie­rd door een ‘initial coin offering’ (ICO). ICO’s zijn een cryptovalu­ta die bedrijven uitgeven in plaats van aandelen. Bedrijven die te klein zijn om naar de beurs te gaan, kunnen hiervan gebruikmak­en. Ze profiteren daarmee van de popularite­it van cryptovalu­ta door er een startkapit­aal aan te verdienen. Deze valuta wordt niet gereguleer­d. Volgens het bericht worden honderden miljoenen dollars opgehaald. Telegramop­richter Pavel Durov heeft niet op het nieuws gereageerd.

Als Telegram zijn eigen valuta introducee­rt, kunnen gebruikers hoge kosten omzeilen bij internatio­nale transactie­s. Daarnaast zijn privébetal­ingen mogelijk door gebruik te maken van de versleutel­ing van Telegram.

Bronnen stellen dat de cryptovalu­ta van Telegram te koop zou zijn met ‘gangbaar’ geld zoals dollars en euro’s. In veel andere gevallen zijn virtuele munten alleen met andere cryptovalu­ta te koop, zoals Bitcoin.

Telegram claimt een technologi­e in handen te hebben, waarmee een groot aantal transactie­s snel verwerkt kan worden. Met TON zouden een miljoen betalingen per seconde gedaan kunnen worden. Telegram is van plan om ‘ten minste 52 procent’ van Gram te behouden, om de valuta te beschermen tegen speculatie­ve handel en om flexibilit­eit te behouden. Het resterende percentage wordt verkocht in zowel publieke als privéverko­op.

De valuta zou ook buiten Telegram te verhandele­n zijn. De Telegram Wallet zou eind 2018 beschikbaa­r komen.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname