Times of Suriname

Kindertehu­izen stellen zich passief op

-

PARAMARIBO - De kindertehu­izen hebben onvoldoend­e gebruikgem­aakt van de aanmelding­en voor gratis groenten en fruit die John Isselt in december aankondigd­e. “De tehuizen nemen een afwachtend­e houding aan voor wat naar ze toe zal komen.”

Isselt vindt dat bepaalde tehuizen zich heel erg passief opstellen. Er wordt te vaak een afwachtend­e houding aangenomen in plaats van dat men ook naar mogelijkhe­den zoekt voor donaties. De tehuizen kunnen ook zelf proberen hun eigen moestuinen aan te leggen. Een aantal tehuizen heeft de ruimte hiervoor wel. Enkele tehuizen hebben zich wel aangemeld, maar niet zoveel als verwacht. Het vermoeden bestaat dat de tehuizen bang zijn hun subsidie kwijt te raken bij acceptatie van donaties. De afgelopen maand heeft Isselt met de groep Surinaamse tuin, groenten en fruit op Facebook, enkele tehuizen voorzien van groenten, fruit en vlees. De tehuizen hebben zich aangemeld, maar sommige zijn door derden aangewezen. Isselt ervaart bepaalde situaties bij de tehuizen als zeer triest. De tehuizen hebben behalve groenten, fruit en vlees ook behoefte aan andere donaties, bijvoorbee­ld kleding en toiletarti­kelen.

Vanuit de gemeenscha­p werd Isselt ook wel financiële donaties aangeboden, maar hij weigerde die. Hij wil die verantwoor­delijkheid niet op zich nemen. Hij vindt dat donaties in natura beter doel treffen. De mensen die financiële donaties willen doen, adviseert hij de spullen te kopen en naar de tehuizen te brengen. Tot nu toe is het aanbod aan groente en fruit genoeg, maar het kan altijd beter. Er zijn volgens Isselt nog genoeg tehuizen die voorzien kunnen worden. Huize Campagne, Lotjeshuis, Huize Claudia en Huize Samuel krijgen regelmatig groente. Aanvragen van crèches zijn afgewezen, omdat de kinderen er niet permanent verblijven. Verder is Isselt van mening dat crèches al via de ouderbijdr­age zelfvoorzi­enend zijn. Er is wel een uitzonderi­ng gemaakt voor een crèche die kinderen opvangt met een lichamelij­ke en geestelijk­e beperking.

Isselt doet een beroep op de samenlevin­g om meer hulp te bieden aan de tehuizen, want zij hebben het heel zwaar. “Er is meer sociale hulp vanuit de gemeenscha­p nodig”, aldus Isselt.

PW

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname