Times of Suriname

9RONVZRHGH LQ 3DNLVWDQ RYHU µODNV RSWUHGHQ¶ SROLWLH QD RQWYRHULQJ YHUNUDFKWL­QJ HQ PRRUG RS PHLVMH

-

PAKISTAN - De verkrachti­ng en dood van een zevenjarig ontvoerd meisje heeft tot grote woede geleid in Pakistan. Bij protesten tegen de politie, die ervan wordt beschuldig­d laks op te treden, zijn twee doden gevallen. Nobelprijs­winnaar voor de Vrede, Malala Yousafzai, zegt ‘diepbedroe­fd’ te zijn over de moord op Zainab Ansari. Haar lichaam werd dinsdag gevonden in een vuilnishoo­p.

Ansari is het twaalfde meisje dat binnen een jaar in de regio Kasur, in de deelstaat Punjab, werd ontvoerd, verkracht en omgebracht. Bewoners zijn woedend en zeggen dat de politie er geen prioriteit aan geeft om de daders te vinden. Ansari verdween spoorloos in het weekeinde toen ze onderweg was naar een vlakbijgel­egen huis waar koranles werd gegeven. Op een video die later opdook, is te zien hoe zij meeloopt met een man. Haar ouders waren op dat moment op pelgrimsto­cht in SaoediArab­ië. “Ik ben een meisje,” had Ansari in haar schoolschr­ift geschreven op de dag van haar ontvoering. “Mijn naam is Zainab. Mijn vaders naam is Ameen. Ik ben zeven jaar oud. Ik woon in Kasur. Ik houd van mango’s.”

Nadat haar lichaam was gevonden, sloeg de vlam in de pan in de stad Kasur. Boze bewoners vielen een politiebur­eau aan. De politie trad vervolgens hardhandig op. Twee betogers werden gedood toen agenten met scherp schoten. Dit leidde tot nog grotere woede bij de inwoners.

Hierop besloot de premier van Punjab, Shahbaz Sharif, in te grijpen. Drie agenten werden gearrestee­rd omdat ze niet eerst in de lucht hadden geschoten om de demonstran­ten uiteen te jagen. Ook ontsloeg Sharif de politieche­f van Kasur vanwege nalatighei­d bij het onderzoek naar de ontvoering van Ansari. De premier bezocht woensdag de drukbezoch­te begrafenis van het meisje. Ook sprak hij met haar ouders. Na dit gesprek, beschuldig­de de vader de politie ervan te traag te hebben gereageerd vlak na de ontvoering. “Ik wil gerechtigh­eid”, zei de moeder van het meisje. In diverse steden in Pakistan, zoals Lahore en Karachi, gingen activisten de straat op om te protestere­n naar aanleiding van de gewelddadi­ge dood van Zainab Ansari. Op Twitter eiste Nobelprijs­winnaar Yousafzai actie tegen de dader. Ook bekende cricketspe­lers en politieke en militaire leiders betuigden hun medeleven met de familie. De regionale politiebaa­s Zulfiqar Hameed beloofde woensdag dat de moord op Ansari snel zou worden opgelost. “Wij hebben straatopna­mes waarop is te zien dat een jongeman haar meeneemt,” aldus Hameed. “Wij zullen hem snel pakken.” De politie heeft het dna van 95 mannen genomen om te kijken of ze betrokken zijn bij de moord. 8it het politieond­erzoek bleek dat Ansari was gewurgd door de moordenaar. Hameed betwistte dat de politie te laks zou zijn geweest bij het onderzoeke­n van de twaalf moorden. Hij wees erop dat tot nu toe vier ontvoerder­s zijn gearrestee­rd. Een andere verdachte werd gedood bij zijn aanhouding. Sinds 2015 zijn echter een aantal politiefun­ctionariss­en in het gebied overgeplaa­tst naar een ander district, omdat ze niet voortvaren­d genoeg optraden bij het onderzoeke­n van de meldingen van vermiste kinderen. In dat jaar werd een pedofielen­netwerk opgerold dat banden had met een bekende lokale familie. Enkele honderden kinderen waren volgens de autoriteit­en het slachtoffe­r van dit netwerk. In deze zaak werden twee personen veroordeel­d.

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname