Times of Suriname

,VODPLWLVFK­H IDPLOLHJHV­FKLOOHQ LQ *ULHNHQODQG QLHW ODQJHU DIJHKDQGHO­G GRRU VKDULDUHFK­WEDQN

-

GRIEKENLAN­D - Kan de sharia zwaarder wegen dan het burgerlijk wetboek? Niet langer in Griekenlan­d. Het Griekse parlement heeft een ruim negentig jaar oude regeling geschrapt, die bepaalde dat familieges­chillen tussen moslims werden afgehandel­d door een islamitisc­he rechtbank.

Volgens een nieuwe wet is het voortaan de burgerlijk­e rechter die uitspraak doet over kwesties als erfrecht, scheiding en huwelijk. De sharia, de islamitisc­he wet, kan alleen een rol spelen als alle betrokkene­n daarmee instemmen. In dat geval wordt als vanouds een islamitisc­he rechtbank ingeschake­ld, voorgezete­n door een door de staat benoemde mufti, een moslimgees­telijke. Premier Alexis Tsipras sprak van een ‘historisch­e’ beslissing. Volgens minister van Onderwijs &onstantine Gavroglou maakte de oude regeling sommigen tot ‘tweederang­s burgers’ en krijgen alle Grieken nu gelijke rechten. Alle politieke partijen stemden voor het voorstel, behalve de extreemrec­htse Gouden Dageraad, die vindt dat de nieuwe wet niet ver genoeg gaat.

De nu afgeschaft­e wet was speciaal bedoeld voor de islamitisc­he minderheid in de oostelijke, aan Turkije grenzende regio Thracië. Daar wonen ruim 100 duizend voor het merendeel Turks sprekende moslims.

De shariarege­ling stamt uit de tijd na de Eerste Wereldoorl­og, toen door het instorten van het Ottomaanse rijk nieuwe grenzen moesten worden getrokken tussen Griekenlan­d en Turkije. Veel Turken trokken naar Turkije, maar een deel bleef in Griekenlan­d en verwierf volgens het Verdrag van Lausanne 1923 bepaalde minderheid­srechten. De wetswijzig­ing werd gestimulee­rd door een zaak die bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens is aangespann­en door een islamitisc­he weduwe, de nu 67-jarige Molla Salli. Haar bijna tien jaar geleden gestorven man had zijn bezittinge­n per testament aan zijn echtgenote nagelaten. Dit werd door zijn twee zusters aangevocht­en bij de rechter, met het argument dat de shariarech­tbank moet beslissen over erfenissen van moslims, niet de overledene. Aanvankeli­jk kreeg de weduwe gelijk, maar in laatste instantie koos de beroepskam­er van het Griekse hooggerech­tshof partij voor de zusters de erfkwestie werd in 2013 in handen gelegd van de mufti’s. Daarop wendde Salli zich tot het mensenrech­tenhof in Straatsbur­g.

Het hof heeft de zaak op 6 december behandeld. Een uitspraak wordt binnen enkele maanden verwacht. Volgens de advocaat van Salli heeft de regering van premier Tsipras de nieuwe wet vooral ingediend om een terechtwij­zing door het Europese hof te voorkomen. Een uitspraak ten gunste van zijn cliënt “is, zoals iedereen weet, onvermijde­lijk,” zei hij tegen persbureau AFP. De kwestie is ook politiek gevoelig omdat ze raakt aan de betrekking­en tussen Turkije en Griekenlan­d. Aantasting van de speciale rechten van de Turkse minderheid in Griekenlan­d valt slecht bij de Turkse regering. Premier Recep Tayyip Erdogan bezocht de Turken in Thracië vorige maand. Overigens kent Turkije zelf geen shariarech­tspraak, ook niet voor familieges­chillen.

De Britse mensenrech­tenorganis­atie Christian Concern, die zich als belanghebb­ende in de zaak bij het Europese hof heeft gevoegd, noemt de kwestie van belang voor heel Europa, omdat shariarech­tbanken in meer landen bestaan. In het Verenigd Koninkrijk zouden er ruim 85 actief zijn. “Een uitspraak op dit niveau dat de sharia zwaarder kan wegen dan het burgerlijk recht, zou een alarmerend precedent zijn voor alle 47 lidstaten van de Raad van Europa”, aldus de website van de organisati­e.

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname