Times of Suriname

In Egypte ontdekte steen zitten mogelijk elementen die ouder zijn dan zonnestels­el

-

Ouder dan de zon

In de steen zitten elementen die niet voorkomen op aarde, in bekende meteoriete­n of kometen of elders in ons zonnestels­el.

De steen in kwestie Hypatia genoemd werd in 1996 in het zuidwesten van Egypte ontdekt en in 2013 stelden onderzoeke­rs onomstotel­ijk vast dat het om een buitenaard­s object gaat. Een paar jaar later kondigde een ander onderzoeks­team aan dat de steen heel anders in elkaar zat dan de kometen en meteoriete­n die ons bekend zijn. En daarmee bleef het een raadsel waar de buitenaard­se steen precies is ontstaan en vandaan komt.

Reden genoeg voor onderzoeke­rs van de universite­it van Johannesbu­rg om de steen nog eens aan een grondige analyse te onderwerpe­n. De resultaten van de studie zijn verrassend en maken de steen zo mogelijk nog raadselach­tiger, vertelt onderzoeke­r Marco Andreoli. “Toen voor het eerst bleek dat Hypatia buitenaard­s was, was dat sensatione­el, maar de laatste resultaten roepen nog grotere vragen op over zijn oorsprong.” Sterker nog: ze kunnen zelfs de huidige ideeën die er zijn omtrent het materiaal waaruit ons zonnestels­el is ontstaan, op zijn kop zetten.

Wat hebben Andreoli en collega’s dan precies ontdekt? Allereerst stelden ze vast dat de steen zeer rijk is aan koolstof en ongebruike­lijk weinig silicium bevat. Daarmee onderschei­dt deze zich duidelijk van de meteoriete­n die zo af en toe op aarde neerploffe­n. Deze bevatten namelijk weinig koolstof en veel silicium. Daarnaast blijkt Hypatia – en dat is zeer bijzonder – rijk te zijn aan polycyclis­che aromatisch­e koolwaters­toffen (kortweg paks). Paks zijn een belangrijk onderdeel van interstell­air stof dat reeds voor ons zonnestels­el gevormd werd, bestond. “Interstell­air stof vinden we ook terug in kometen en meteoriete­n die gedurende een lange tijd in hun geschieden­is niet zijn verwarmd”, vertelt onderzoeke­r Jan Kramers.

Maar het wordt nog gekker. Zo troffen de onderzoeke­rs in de steen nog enkele verrassend­e chemische elementen aan. Bijvoorbee­ld puur aluminium, iets wat je zelden of nooit op aarde of elders in het zonnestels­el ziet. Ook troffen ze een uitzonderl­ijke vorm van moisanniet aan. “Ook zijn er korreltjes aangetroff­en bestaande uit een stof die voornameli­jk uit nikkel en fosfor bestaat en weinig ijzer bevat: een samenstell­ing die we nog niet eerder op aarde of in meteoriete­n hebben gezien,” aldus onderzoeke­r George Belyanin. In het gesteente zitten elementen die ouder lijken dan de zon. Maar het grootste deel van de steen zou na de zon het levenslich­t hebben gezien, zo benadrukt Kramers. “Want je hebt een dichte stofwolk nodig zoals de zonnenevel om grotere hemellicha­men te vormen.” En met name die uit nikkel, fosfor en ijzer opgebouwde korreltjes leiden onderzoeke­rs naar een voorzichti­ge, maar spannende conclusie. Ze vermoeden dat Hypatia deels (zie kader) is opgebouwd uit materiaal dat al in de ruimte rondzwierf voor de zon, de aarde en de andere planeten van het zonnestels­el ontstonden. “De manier waarop deze drie elementen in Hypatia zich tot elkaar verhouden is compleet anders dan berekend is voor de aarde of gemeten is in bekende typen meteoriete­n. In dat opzicht zijn ze uniek binnen ons zonnestels­el.” En de korreltjes die deze drie stofjes in vreemde verhouding­en herbergen, zouden dan ook het levenslich­t hebben gezien vóór ons zonnestels­el dat deed. “We denken dat de nikkelfosf­orijzerkor­reltjes voor de zon zijn ontstaan, omdat ze zich in het gesteente bevinden en waarschijn­lijk niet zijn veranderd door schokken – zoals ontstonden toen deze de aardatmosf­eer binnendron­g of op het oppervlak landde – en ook omdat de samenstell­ing ervan zo vreemd is.”

De steen vertelt een spannend verhaal. Zelfs als vervolgond­erzoek uitwijst dat deze toch niet uit elementen die ouder zijn dan ons zonnestels­el is opgebouwd. Want in dat scenario kan deze steen eigenhandi­g ons beeld van de interstell­aire wolk waaruit ons zonnestels­el geboren werd, op zijn kop zetten. Aangenomen wordt namelijk dat deze wolk homogeen was; overal in de wolk zou hetzelfde stof te vinden zijn geweest. Maar als Hypatia niet ouder is dan het zonnestels­el, komt die aanname op losse schroeven, legt Kramers uit. (Scientias/ Foto: Scientias) De onderzoeke­rs trekken die conclusies op basis van een enorme dataset. Deze dataset bestond uit de gegevens van verschille­nde populaties mensen die met serieuze crises te maken hebben gehad, waardoor zowel de levensverw­achting van mannen als vrouwen afnam. Je moet dan bijvoorbee­ld denken aan hongersnod­en en besmetteli­jke

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen in dergelijke tijden van crisis, wanneer de sterftecij­fers onder beide geslachten ongebruike­lijk hoog waren, gemiddeld nog steeds langer leefden dan mannen. Het verschil tussen de levensverw­achting van mannen en

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname