Times of Suriname

Kind liegt net wat makkelijke­r als het met een robot praat

-

Promovenda Mariana Serras Pereira heeft voor haar proefschri­ft uitgebreid onderzoek gedaan naar misleidend en bedrieglij­k gedrag van kinderen. En daaruit blijkt dus onder meer dat kinderen gemakkelij­ker liegen tegen robots dan tegen mensen. Waarschijn­lijk is dat te verklaren doordat de kinderen het meer moreel verwerpeli­jk vinden om tegen een mens te liegen, aldus Serras Pereira.

Het is één van de conclusies die de onderzoeke­r op basis van experiment­en kan trekken. Tijdens die experiment­en kregen kinderen de opdracht om met andere mensen, robots en geanimeerd­e figuren op een computersc­herm te communicer­en. Het experiment was zo opgezet dat de kinderen de optie hadden om te liegen over een object dat ze achter hun rug hadden verstopt. Terwijl de kinderen de interactie met andere mensen, robots en animaties aangingen, werd hun lichaamsta­al en oogbewegin­gen geregistre­erd.

Uit het onderzoek blijkt verder dat kinderen die een leugen verkondigd­en, meer beweging vertonen. Ook lieten ze minder stiltes vallen en lasten ze minder aarzelpauz­es als ‘uh’ en ‘um’ in. Ook spraken ze doorgaans iets langzamer dan wanneer ze de waarheid vertelden.

(Scientias/Foto: scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname