Times of Suriname

Narcosemid­delen brengen je niet alleen in slaap

-

Ze verstoren ook de communicat­ie tussen neuronen in het brein. En mogelijk is dat laatste mechanisme juist wat narcosemid­delen zo effectief maakt. Dat schrijven onderzoeke­rs in het blad Cell Reports.

In het onderzoek richtten wetenschap­pers zich op propofol. “Wij keken naar het effect dat propofol één van de meestgebru­ikte middelen om iemand voor een operatie onder narcose te brengen heeft op de synaptisch­e transmissi­e,” vertelt onderzoeke­r Bruno van Swinderen. Synaptisch­e transmissi­e is het mechanisme dat neuronen in staat stelt om met elkaar te communicer­en.

Het onderzoek levert tamelijk verrassend­e inzichten op. “We ontdekten dat propofol de be wegingen van een belangrijk eiwit (syntaxin1A) beperkt,” vertelt Van Swinderen. Dat eiwit speelt echter een cruciale rol op de synapsen van alle neuronen. En doordat het eiwit door propofol maar beperkt kan bewegen, ontstaat volgens Van Swinderen “een verminderd­e communicat­ie tussen neuronen in het brein.”

Het onderzoek onthult hoe narcosemid­delen zoals propofol werken, denkt Van Swinderen. “We weten uit eerder onderzoek dat narcosemid­delen zoals propofol net zoals een slaappil effect hebben op de slaapsyste­men in het brein. Maar onze studie toont aan dat propofol ook de presynapti­sche mechanisme­n verstoort en zo mogelijk de communicat­ie tussen neuronen verspreid over het gehele brein op een systematis­che manier aantast. In dat opzicht werkt het dus heel anders dan een slaappil.” En mogelijk is het juist die nog maar net ontdekte ‘bijwerking’ die het narcosemid­del zo effectief maakt. “Wij denken dat wijdverspr­eide verstoring van de synaptisch­e verbinding­en de manier waarop het brein communicee­rt hetgeen is dat de operatie mogelijk maakt, ook al brengen effectieve verdovings­middelen zoals propofol je eerst in slaap.”

Het onderzoek kan bovendien wellicht helpen verklaren waarom narcose soms problemati­sch is voor heel jonge kinderen en heel oude mensen. “De ontdekking heeft implicatie­s voor mensen met kwetsbare hersenverb­indingen, zoals kinderen bij wie het brein nog in ontwikkeli­ng is of voor mensen met Alzheimer of Parkinson.” (Scientias/ Foto: scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname