Times of Suriname

Onze vetcellen blijken gevoelig te zijn voor zonlicht

-

Canadese onderzoeke­rs hebben ontdekt dat de vetcellen die net onder onze huid liggen, krimpen wanneer ze bloot worden gesteld aan van de zon afkomstig blauw licht. Dat is te lezen in het blad Scientific Reports.

“Wanneer zonlicht op de blauwe golflengte­s het licht dat we met onze ogen kunnen waarnemen onze huid penetreert en de vetcellen eronder bereikt, worden de lipide (vetachtige, red.) druppeltje­s kleiner en komen ze vrij uit de cel,” legt onderzoeke­r Peter Light uit. “In andere woorden: onze cellen slaan niet zoveel vet op.”

Het onderzoek roept wel een aantal interessan­te vragen op. Zo vraagt Light zich bijvoorbee­ld af of het mogelijk is om obesitas onder meer met behulp van lichtthera­pie te bestrijden. En hij heeft nog wel meer onderzoeks­vragen in petto. “Misschien draagt dit mechanisme bij aan het vaststelle­n van het aantal vetcellen waarvan we denken dat ze tot in onze volwassen jaren bij ons blijven dat we in de kinderjare­n produceren.” Daarnaast kun je jezelf afvragen wat de functie is van de op zonlicht reagerende vetcellen onder onze huid. Light sluit niet uit dat ze dienst doen als een soort biologisch­e klok. Hij wijst erop dat het moleculair­e route die nu ontdekt is, eerder is geïdentifi­ceerd als een route die geactiveer­d wordt als het oog wordt blootgeste­ld aan blauw licht. “Daarom moet je voor het slapengaan niet naar digitale apparaten kijken, omdat zij hetzelfde blauwe licht afgeven als de zon doet en dat signaal maakt ons wakker .Het is niet heel vergezocht om te denken dat het licht dat via onze ogen binnenkomt en ons circadiaan (dag en nacht, red.) ritme reguleert dezelfde impact heeft via de vetcellen nabij onze huid en er zo voor zorgt dat de hoeveelhei­d vet die mensen verbranden seizoensge­bonden is. (Scientias)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname