Times of Suriname

Branchegen­oten azen op waardevoll­e bezittinge­n Alitalia

-

FUIMICINO - Luchtvaart­maatschapp­ij Alitalia stapelt al sinds de oprichting in 1947 verlies op verlies. Door de jaren heen zijn vele miljarden aan investerin­gen door de Italiaanse overheid en private partijen in rook opgegaan, mede doordat de vakbonden broodnodig­e reorganisa­ties tegenhield­en. Dat neemt niet weg dat de failliete boedel van Alitalia nog waardevoll­e bezittinge­n bevat waar branchegen­oten nu op azen.

Zo behoort de Italiaanse luchtvaart­markt tot de grootste van Europa. Alitalia vervoert nog altijd zo’n 22 miljoen passagiers per jaar. Ook de kostbare landingsre­chten in Rome en Milaan kunnen voor een branchegen­oot of investeerd­er reden zijn om de portemonne­e te trekken. Daarnaast beschikt het bedrijf over een vloot van circa honderd relatief jonge vliegtuige­n.

KLM probeerde al in 2000 tot een fusie met Alitalia te komen, maar de partijen werden het niet eens over de voorwaarde­n. Fusiebedri­jf Air France-KLM deed in 2007 een nieuwe poging, maar die liep spaak omdat de bonden weigerden akkoord te gaan met het grote banenverli­es waarmee de overname gepaard zou gaan.

Alitalia werd in 2009 opgesplits­t, waarna de rendabele delen een doorstart maakten onder de vleugels van een groep investeerd­ers. Daarna stapte Air France-KLM alsnog in met een belang van 25 procent. Het Italiaanse bedrijf slaagde er evenwel niet in een einde te maken aan de opeenstape­ling van verliezen, waarna Air France-KLM besloot zijn verlies te nemen en niet langer te investeren.

Met Etihad Airways als nieuwe geldschiet­er werd nog een laatste poging gedaan om Alitalia uit het moeras te trekken. Maar opnieuw lag het circa 12.500 man sterke personeel dwars toen er gereorgani­seerd moest worden. Daarop trok ook Etihad de stekker eruit en ging Alitalia failliet. Lufthansa, easyJet en naar verluidt mogelijk ook Air France-KLM strijden nu om de krenten in de pap. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname