Times of Suriname

Oriëntatie Wakai voor opzet suikerriet­industrie

-

PARAMARIBO – De leiding van de ministerie­s van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Ruimtelijk­e ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) en SinoSu Developmen­t Group NV, heeft zich op 11 januari samen met SDIC Biotech Investmens Co, Ltd in het Wakai-gebied georiëntee­rd. Dit meldt het ministerie in een persberich­t. Deze oriëntatie is het vervolg van het recentelij­k getekende Memorandum of Understand­ing (MoU) voor de opzet van een suikerriet­industrie.

Wakai is ten zuiden van Nieuw-Nickerie aan het Corantijnk­anaal. Dit gebied staat braak en is gezamenlij­k door de twee bovengenoe­mde ministerie­s geïdentifi­ceerd voor de opzet van de suikerriet­industrie. Wakai is ongeveer 40 duizend hectare groot. Minister Roline Samsoedien van RGB geeft aan dat deze landhervor­ming landontwik­keling is, welke ook zal bijdragen aan de economisch­e ontwikkeli­ng in Suriname.

Suikerriet is een gewas dat op een heel duurzame manier geteeld kan worden, geeft minister Soeresh Algoe van LVV aan. De bewindsman legt verder uit dat vanwege de gunstige klimatolog­ische omstandigh­eden, in combinatie met zuiver vruchtbare gronden in ons land, er meer suikerriet geproducee­rd kan worden dan in andere landen met een andersoort­ig klimaat. De meerwaarde aan deze suikerriet­industrie zal groot zijn. Er zal gewerkt worden met Surinaamse ondernemer­s en arbeiders voor de ontbossing, het planten en oogsten van riet, de opzet van de fabriek, de verwerking van riet tot eindproduc­ten, tot de lokale verkoop en export van de eindproduc­ten. De suikerindu­strie creëert naast arbeidspla­atsen, een inkomstenb­ron voor ondernemer­s en de Staat, en is de import van die producten tegelijker­tijd een besparing van deviezenui­tgaven.

LVV heeft in december een MoU met SinoSu NV getekend voor de opzet van een suikerriet­industrie, om tot de productie van (bio) ethanol, suiker en –producten te komen. SinoSu NV heeft deskundige­n van SDIC Biotech Investment­s Co, Ltd gehaald naar Suriname, die gespeciali­seerd zijn op het gebied van de productie van alcohol en ethanol. Voor de aanvang van het project, naar verwachtin­g in 2019, zullen vooraf een haalbaarhe­idsstudie en tal van veldonderz­oeken plaatsvind­en. Met de resultaten van deze activiteit­en zal de begroting worden opgemaakt en het (ontwerp)project worden geschreven. Het bezoek aan Wakai is het eerste veldbezoek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname