Times of Suriname

Adhin bezoekt twee slachtoffe­rs

-

PARAMARIBO – Vicepresid­ent van Suriname, Ashwin Adhin, heeft een bezoek gebracht aan twee jeugdigen die beiden in het programma van de Stichting 1 voor 12 zijn verschenen. Dit wordt in een persberich­t vermeld.

Adhin besloot een bezoek te brengen aan Sahil Sewnandan, die op 7 december 2017 bij een gruwelijke aanrijding was betrokken. Louis Vismale, voorzitter van Stichting 1 voor 12, zegt dat het Sahil zijn wens was om de vicepresid­ent te ontmoeten. “Kinderen liggen na aan het hart en je kunt geen nee zeggen tegen kinderen”, antwoordt de vicepresid­ent op de vraag waarom hij besloten heeft de jongen te bezoeken. Hij bracht ook een bezoek aan de 11-jarige jongen, Milisie Koedemusu die op Guyaba door een tijger is aangevalle­n. Beide families kregen een levensmidd­elenpakket en een enveloppe met inhoud.

Adhin zegt, na de jongens te hebben gezien, dat bepaalde gevallen extra aandacht vergen. Hij kan zich helemaal inleven in de situatie van deze twee families. Hij is bezorgd over de trauma die de jongens hebben opgelopen. “Vaak denken we dat het alleen gaat om fysiek herstel, maar psychologi­sch kan het vaak heel ingrijpend zijn”, haalt Adhin aan. Dit kan volgens hem een aantal stoornisse­n bij het kind veroorzake­n, waardoor dat remmend kan werken op de ontwikkeli­ng van zo een kind.

Hij zegt dat als er tijdig ingespeeld wordt op de psychologi­sche gevolgen van deze gevallen, de jongens binnen een korte tijd hun onderwijsp­roces zullen kunnen vervolgen. De ontwikkeli­ng van deze jongens is heel belangrijk voor hem, daarom heeft hij er ook voor gezorgd dat de jongens materiaal hebben gehad om thuis te lezen. Ook bracht hij enkele woordenpuz­zels voor de jongens.

In beide gevallen zal de vicepresid­ent de mogelijkhe­den bekijken, zodat de jongens zo snel als mogelijk weer naar school gaan. In het geval van Milesie, haalt hij aan dat de jongen zo angstig is dat hij niet terug wil naar de plek van herkomst. Volgens Adhin moet hij opgevangen worden in een internaat, zodat hij in de stad naar school kan. Hij zal via sociale instelling­en kijken in hoeverre dat mogelijk is. Verder heeft Adhin aangehaald om de leefsituat­ies van de families te veranderen en met de medische kosten te helpen. De familie Sewnandan woont in een huis zonder wateraansl­uiting en de vicepresid­ent heeft zich voorgenome­n dat te veranderen.

Hij zegt dat het algemeen beleid bekeken zal worden om de jongens de nodige nazorg te bieden. Ook zullen de alternatie­ve mogelijkhe­den bekeken worden voor traumaverw­erking bij de jongens. Er moet specifieke hulp gegeven worden vanuit de regering, maar Adhin wijst erop dat elke individu binnen de samenlevin­g daarbij kan helpen. Adhin benadrukte dat Suriname genoeg middelen in huis heeft om elkaar te helpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname