Times of Suriname

SVWR biedt verontschu­ldiging voor on hold zetten onderwijsp­roject

-

PARAMARIBO – De Surinaamse Vereniging van Wiskunde- en Rekenlerar­en (SVWR) heeft haar verontschu­ldiging aangeboden aan zijn leden, het bedrijfsle­ven, het onderwijsv­eld en ouders. Dit werd in een persberich­t gemeld.

Dit gebeurde naar aanleiding van de verwikkeli­ngen, die hebben plaatsgevo­nden door het plotseling ‘on hold’ zetten van het onderwijsp­roject ‘Verhoging van rekendidac­tische vaardighed­en bij de gloleerkra­cht’ van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OW en C). Een landelijk onderwijsp­roject dat geïnitieer­d was door de SVWR met ondersteun­ing van het OW en C zou op 16 januari van start gaan. Bij dit project zouden 900 leerkracht­en van 214 scholen bijgeschoo­ld worden in het vak rekenen. De SVWR is opgericht op 16 april 2008 en heeft als doel het bevorderen van en medewaarbo­rgen van goed reken - en wiskundeon­derwijs vanaf het primair tot en met het tertiair onderwijs door te waken over de kwaliteit van dit onderwijs. De SVWR heeft aan de hand van de door het OWC beschikbar­e gestelde data geconclude­erd dat de afgelopen tien jaar het jaarlijks landelijk gemiddelde glotoetsci­jfer voor rekenen een vijf is. Reden waarom jaarlijks het gemiddeld glo-percentage steeds rondom 50% schommelt en de groep drop-outs steeds groter wordt. De SVWR voelde zich verantwoor­delijk om met ondersteun­ing van het OW en C een bijdrage te leveren om ‘deze gesignalee­rde tekortkomi­ng in het rekenonder­wijs’ te verhelpen. Derhalve heeft zij gemeend in verband met haar tweede lustrumvie­ring het initiatief te nemen ter uitvoering van het SVWRlustru­mproject ‘Verhoging van Rekendidac­tische vaardighed­en bij de glo-leerkracht’ in het schooljaar 2017-2018. Het project zou op 16 januari van start gaan en het doel was om de glo-leerkracht in de bovenbouw aan te scherpen met voldoende rekendidac­tische vaardighed­en voor de glo-toets 2018. Vanaf oktober tot en met 11 december 2017 trok de SVWR gezamenlij­k op met het OW en C bij de voorbereid­ing van dit landelijk project. Op 11 december werd de voorzitter van de SVWR door de secretares­se van de directeur van onderwijs telefonisc­h uitgenodig­d voor een spoedoverl­eg op 12 december.

De voorzitter van de SVWR kreeg toen tot zijn verbazing voor het eerst te horen dat het OW en C met diverse programma’s in januari 2018 van start gaat en dat het ministerie ter voorkoming van verwarring en overbelast­ing van leerkracht­en casu quo de scholen met trainingen, het project van de SVWR heeft aangehoude­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname