Times of Suriname

MMC houdt gezondheid­sloop in verband met 59-jarig bestaan

-

NICKERIE - Het Mungra Medisch Centrum (MMC) viert vandaag zijn 59-jarig bestaan. “Geen groot feest”, zegt algemeen directeur Antoine Elias. “In het kader van de preventiev­e zorg en het bezuinigen, hebben we gezegd: ‘Geen feest maar wel een gezondheid­sloop’ ”, voegt Elias eraan toe. Die is zaterdagmi­ddag gelopen door de straten van Nieuw-Nickerie over een afstand van vijf kilometer. Onder de lopers waren ook minister Patrick Pengel van Volksgezon­dheid, districtsc­ommissaris Wedprekash Joeloemsin­gh en de assembleel­eden Rashied Doekhie en William Waidoe. Elias geeft aan dat gekozen is voor het organisere­n van de gezondheid­sloop in verband met de 59ste verjaardag van het ziekenhuis, omdat het om een gezondheid­sinstellin­g gaat en tegenwoord­ig predikt men preventiev­e gezondheid­szorg en een gezonde levensstij­l. Een van de twee aspecten van gezond leven, is volgens de MMCdirecte­ur bewegen en gezond eten. “Als je dat hebt, kan je jouw leven met twintig jaar verlengen”, weet Elias. Volgens Elias mag de gezondheid­sloop een succes genoemd worden: de organisati­es mikten op 500 lopers, maar meer dan 500 mensen registreer­den zich voor deelname.

In het kader van het 59-jarige bestaan van de ziekeninst­elling heeft volksgezon­dheidsmini­ster Patrick Pengel op 14 januari de opening verricht van de langverwac­hte poli Cardiologi­e van het MMC. Volgens Elias is de ‘cardiopoli’ belangrijk voor het district, omdat er veel personen in het district zijn met hart- en vaatziekte­n. De cardiologe­n waren eerder provisoris­ch gehuisvest in twee kleine ruimtes. De nieuwe cardiopoli­kliniek is volgens Elias ultra modern. Het ontwerp is gemaakt door de buurman van de cardioloog, die de trekker is van de missie, die zelf ook een architect is geweest van poliklinie­ken van bekende ziekenhuiz­en in zijn vaderland, Nederland. Dit heeft het MMC niet veel gekost. “Slechts de passage economic class voor drie keer overkomen naar Suriname en een week verblijf in hotel Residence-Inn Nickerie”, meent de MMC-directeur. Voor zo een peperdure consultant heeft het ziekenhuis volgens Elias vrijwel niets gekocht.

Het MMC heette eerder het Dr Lachmipers­ad Mungra Streekziek­enhuis Nickerie en onderging de naamsveran­dering in mei 2017. AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname