Times of Suriname

Overstap van stroompale­n naar ondergrond­s netwerk uitdaging voor EBS

-

PARAMARIBO - De moderniser­ing van het stroomnetw­erk is in de planning bij de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS). Directeur Rabin Parmessar staat niet onwelwille­nd bij het overstappe­n tot een ondergrond­s netwerk, waardoor stroompale­n langs de openbare weg niet meer noodzakeli­jk zijn. De rehabilita­tie van de Zwartenhov­enbrug- en Coesewijne­straat, die momenteel in volle gang is, leent zich op dit moment goed voor, om de stroomkabe­ls direct onder de grond te plaatsen.

Het voorstel is voorgelegd aan het Ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicat­ie (OWT&C) en het wachten is op het beleid van de regering daarover. Het gaat volgens Parmessar om een dure ondernemin­g die voor- en nadelen heeft.

Een van de voordelen is dat er minder stroompale­n geramd worden door autobestuu­rders. Op jaarbasis gaat het om meer dan 300 palen die kapotgered­en worden door autobestuu­rders. De aankoop en reparatie kosten het stroombedr­ijf bommen geld. Door ondergrond­se bedrading komt ook bij kijken dat er meer ruimte is om wegen te verbreden.

De nadelen wegen volgens Parmessar echter ook even zwaar. “Ondergrond­s kost vier tot vijf keer duurder. Als je stroomstor­ingen hebt, dan gaat het ook langer duren om erachter te komen waar en om die te repareren”, zegt de EBSbaas desgevraag­d aan Times of Suriname.

Dit is volgens hem ook de reden waarom grote en financiële sterke elektricit­eitsbedrij­ven in de wereld ook niet hun totaal netwerk ondergrond­s hebben lopen. “Heel wat delen zijn nog bovengrond­s. Grote delen van Amerika zijn nog bovengrond­s. In dichtbebou­wde gebieden, zoals Centrum-Paramaribo, zou dat aan te bevelen zijn. Ik noem maar iets: ‘Gebieden die dichtbevol­kt zijn, kun je aanpakken, maar het kan ook achter Para en Brokopondo zijn.’ Dan speelt financiën ook een rol.”

Over die financiële slagkracht beschikt de EBS momenteel niet, maar Parmessar zegt in ieder geval wel warm te lopen voor ondergrond­se stroombedr­ading in bepaalde verzorging­sgebieden. Efficiënt zou zijn om dit direct mee te nemen bij nieuwe projecten voor wegenbouw en herstel. “Dus het is een politieke keus, maar ik kan me voorstelle­n dat als je de middelen niet hebt, dan kun je wel willen, maar niet doen.” BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname