Times of Suriname

Rutte: “Vertraging schadeprot­ocol Groningen komt door formatie”

-

DEN HAAG - De lange kabinetsfo­rmatie is de reden dat er nog geen nieuw schadeprot­ocol is voor de gedupeerde­n van de aardbeving­en in Groningen. Dat stelde premier Mark Rutte gisteren in het programma Buitenhof. Hij corrigeerd­e de suggestie die hij vrijdag zou hebben gewekt dat lokale overheden in Groningen mede schuldig zijn aan het feit dat het zo lang duurt. “De vertraging komt door de formatie,” legde Rutte met klem uit. Volgens de premier zijn tot maart veel klachten naar behoren afgehandel­d. “Maar we wilden de NAM uit de procedure halen, omdat mensen er ontevreden over waren dat zij in beroep moesten bij die machtige NAM,” aldus Rutte. Er liggen nu nog vele duizenden claims van aardbeving­en van de afgelopen negen maanden die nog niet in behandelin­g zijn genomen. Rutte neemt de verantwoor­delijkheid voor de vertraging op zich. “Als minister-president ben ik de eerste aan te spreken persoon.”

Rutte spreekt tegen dat ‘Den Haag’ het opstellen van het nieuwe protocol getraineer­d heeft. Zo zouden er ambtenaren aan tafel hebben gezeten met de noordelijk­e overheden die te weinig bevoegdhed­en hadden. “Tijdens de formatie, die zeven maanden duurde, is uitvoerig gesproken over Groningen. Daardoor heeft het kabinet nu genoeg ruimte om goede afspraken op te stellen.”

De premier wil ook vooral het gevoel wegnemen dat veel Groningers hebben “dat de overheid er niet voor hen is, en dat het gas winnen ten koste van de Groningers is gegaan”. Hij verwierp de suggestie dat de afschaffin­g van de omstreden dividendbe­lasting teruggedra­aid zou kunnen worden om 1,4 miljard vrij te maken voor Groningen. “Dan ga je dossiers aan elkaar knopen die niets met elkaar te maken hebben.”

De Tweede Kamer debatteert dinsdag over de laatste ontwikkeli­ngen in Groningen. Het gebied werd vorige week getroffen door de zwaarste aardbeving in lange tijd. (NU)

 ??  ?? Premier Mark Rutte spreekt tegen dat ‘Den Haag’ het opstellen van het nieuwe protocol getraineer­d heeft. (Elsevier Weekblad)
Premier Mark Rutte spreekt tegen dat ‘Den Haag’ het opstellen van het nieuwe protocol getraineer­d heeft. (Elsevier Weekblad)
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname