Times of Suriname

Internatio­nale coalitie gaat eenheid voor grensbewak­ing Syrië opzetten

-

SYRIË - De internatio­nale coalitie die in het MiddenOost­en vecht tegen de aanwezighe­id van terreurgro­ep Islamitisc­he Staat (IS), zou afgesproke­n hebben een grensbewak­ingseenhei­d op te richten die actief moet worden in Syrië. Een groep van in totaal dertigduiz­end man moet toezien op de grenzen tussen Syrië en Turkije en Syrië en Irak.

Het initiatief voor de oprichting van de nieuwe eenheid ligt bij de Verenigde Staten, dat ook aan het hoofd staat van de internatio­nale coalitie. Het land zou inmiddels begonnen zijn met het trainen van de troepen. De Verenigde Staten, die al geruime tijd een belangrijk­e rol spelen in het conflict in het gebied, gaat de eenheid naar verluidt opzetten in samenwerki­ng met de Syrische Democratis­che Strijdkrac­hten (SDF), een Koerdisch-Arabische coalitie. Met het besluit heeft de VS zich de woede van Turkije op de hals gehaald. De Koerdische YPG is namelijk een belangrijk­e partner van de SDF en gaat op deze manier dus een rol spelen in de grensbewak­ing. Turkije ziet YPG als een verlengstu­k van de in Turkije verboden Koerdische organisati­e PKK.

Een woordvoerd­er van de Turkse president Erdogan noemde het plan voor de nieuwe eenheid dan ook onacceptab­el en betitelde het als een ‘zorgwekken­de stap.’

In 2014 wist IS grote gebieden te veroveren gelegen in de landen Irak en Syrië. In Irak nam de terreurgro­ep de controle over in ongeveer een derde van het land, terwijl een vergelijkb­aar gebied in het noorden en oosten van Syrië in handen was van IS.

In Syrië is IS inmiddels zo goed als verdreven, op een aantal gebieden in het oosten na. Irak heroverde in november van vorig jaar het dorp Rawa, gelegen aan de rivier Eufraat in het grensgebie­d met Syrië, op IS. Die plaats gold als het laatste bolwerk van de terreurgro­ep in het land.

Toch zijn er naar schatting nog zo’n duizend IS-strijders aanwezig in gebieden in Syrië en Irak. De groepen zouden zich vooral ophouden in het oosten van Syrië en in het noorden van Irak. De internatio­nale coalitie tegen IS is om die reden nog altijd actief in het gebied. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname