Times of Suriname

KKK-lid Edgar Ray Killen, veroordeel­d voor Mississipp­i-moord in ‘64, overleden

-

TURKIJE - Een Boeing 737800 van de luchtvaart­maatschapp­ij Pegasus is gisteren na de landing in de Turkse plaats Trabzon van de baan geschoten en bijna in de Zwarte Zee beland. Het toestel bleef echter op de helling aan de kust naast de luchthaven hangen. Alle 168 inzittende­n konden ongedeerd geëvacueer­d worden, melden Turkse media op gezag van gouverneur van Trabzon, Yücel Yavuz.

Wel leidde het ongeluk tot grote paniek aan boord van het vliegtuig dat bijna verticaal boven de zee is komen te hangen. Over de oorzaak van het ongeval is nog niets duidelijk.

(NU) VS - Edgar Ray Killen, die als lid van de racistisch­e Ku Klux Klan (KKK) betrokken was bij de geruchtmak­ende moord op drie burgerrech­tenactivis­ten in Mississipp­i in 1964, is donderdaga­vond op 92-jarige leeftijd in de staatsgeva­ngenis van Mississipp­i overleden.

De moord op de drie activisten, die destijds in Mississipp­i campagne voerden om zwarten aan te moedigen zich in te schrijven als kiezers, schokte veel Amerikanen en droeg ertoe bij dat het Congres dat jaar de Civil Rights Act aannam die segregatie en discrimina­tie op basis van ras, huidskleur, sekse of religie verbood. De moordzaak vormde later de basis voor de speelfilm Mississipp­i Burning uit 1988 van regisseur Alan Parker, met onder anderen Gene Hackman, Willem Dafoe en Frances McDormand.

De drie activisten James Chaney, Andrew Goodman en Michael Schwerner verdwenen nadat zij door de politie wegens te hard rijden waren gearrestee­rd in Mississipp­i. Zij hadden juist een bezoek gebracht aan een kerk die in brand gestoken was door aanhangers van de KKK, omdat het gebouw werd gebruikt om zwarten te helpen zich in te schrijven als kiezers.

Pas na zes weken werden hun lijken gevonden onder een aarden wal bij een boerderij buiten de plaats Philadelph­ia, nadat de toenmalige minister van Justitie Robert Kennedy de FBI naar Mississipp­i had gesteurd om de zaak te onderzoeke­n. Het bleek dat de drie door de Ku Klux Klan waren opgewacht nadat hulpsherif­f Cecil Price de racisten had gewaarschu­wd dat de drie zouden worden vrijgelate­n. De Klanleden haalden de drie in, sleepten hen uit de auto en schoten hen dood.

In verband met de zaak hield de FBI achttien mensen aan, maar aanvankeli­jk probeerde een rechter in Mississipp­i de zaak in de doofpot te stoppen. Pas na tussenkoms­t van het Amerikaans­e Hooggerech­tshof kon de rechtszaak in 1967 beginnen. Zeven van de beklaagden werden veroordeel­d, maar Killen, eigenaar van een houtzageri­j en in zijn vrije tijd dominee, kwam op vrije voeten. Eén van de blanke juryleden weigerde hem schuldig te verklaren. Ze wilde niet geloven dat hij betrokken was bij de moordparti­j omdat hij ‘een man van God’ was. Uiteindeli­jk duurde het tot 2005 voordat Killen, die na de rechtszaak zijn parttime predikants­chap hervatte, opnieuw terecht moest staan voor de moord op de drie activisten. Het heropenen van de zaak maakte deel uit van een campagne van de autoriteit­en van Mississipp­i het racistisch­e verleden onder ogen te zien. De rechter legde Killen uiteindeli­jk zestig jaar celstraf op, voor ieder slachtoffe­r twintig jaar, hoewel hij zelf niet bij de moordparti­j aanwezig was. De rechter achtte wel bewezen dat Killen als ‘kleagle’, voorman van de plaatselij­ke Klanleden, zijn kameraden had opgetromme­ld om de drie activisten op te wachten. Ook had hij instructie­s gegeven om de zaak te verdoezele­n.

Spijt heeft Killen nooit gehad van zijn aandeel in de geruchtmak­ende moordzaak. “Die jongens waren communiste­n die waren getraind op een communisti­sche school”, zei hij volgens The New York Times nog in 1999. Na de moord op Martin Luther King in 1968 zei Killen tegen de politie dat hij diens moordenaar graag zou hebben ontmoet “om hem de hand te schudden.” Ook in de gevangenis in Parchman, Mississipp­i waar hij zijn laatste jaren sleet, hield hij vast aan zijn racistisch­e denkbeelde­n. Killens slachtoffe­rs werden vier jaar geleden door president Barack Obama postuum geëerd met de Presidenti­al Medal of Freedom, de hoogste onderschei­ding die aan een Amerikaans­e burger kan worden toegekend.

(de Volkskrant)

 ??  ?? De brandweer heeft de discotheek gesloten en er is een onderzoek begonnen naar de staat van de uitgaansge­legenheid. (Blik op nieuws)
De brandweer heeft de discotheek gesloten en er is een onderzoek begonnen naar de staat van de uitgaansge­legenheid. (Blik op nieuws)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname