Times of Suriname

Jeukende tong: Oorzaken van jeuk aan tong

-

De tong is een complexe spier, die nodig is voor het kauwen en proeven van voedsel. Op het tongopperv­lak liggen diverse receptoren (smaakpapil­len). Sommige patiënten ervaren een jeukende tong, hetgeen erg vervelend is. Diverse onderligge­nde oorzaken zijn bekend voor jeuk aan de tong. In de meeste gevallen betreft het een mild probleem dat met enkele huismiddel­tjes te verhelpen valt. Wanneer patiënten een branderig gevoel in de tong ervaren dat niet verdwijnt, of wanneer daarnaast andere ernstigere klachten optreden, is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Diverse oorzaken zijn bekend voor een tong die jeukt. Het symptoom heeft echter niet altijd een bekende oorzaak. Artsen bestempele­n dit als ‘idiopathis­che tongjeuk’. In ernstige geval is sprake van een anafylacti­sche reactie (anafylaxie); een zeer ernstige allergisch­e reactie.

Orale candidiasi­s mondziekte

en

Sommige producten bevatten irriterend­e stoffen voor de weefsels van de tong. Hierin zitten namelijk ‘sterke’ ingrediënt­en. Voorbeelde­n van deze middelen zijn cosmetica, tandpasta en medicijnen. Een ontstoken tong en een jeukende tong zijn het gevolg van het contact met deze irriterend­e stoffen.

Bij diabetes mellitus (suikerziek­te) treedt mogelijk een brandende en jeukende tong op. Diabetici krijgen sneller een schimmelin­fectie in de mond. Onbehandel­de tongjeuk leidt tot een mond- en keelontste­king. Daardoor is het voor de patiënt lastig om voedsel te kauwen en dit door te slikken. Orale candidiasi­s is een schimmelin­fectie in de mond veroorzaak­t door de schimmel Candida albicans. Deze infectie, afteuze mondzweren en andere problemen in de mond gaan gepaard met pijn, een brandend gevoel en ongemak in de tong en mond. Soms komt tongjeuk ook tot stand (vooral het gebied onder de tong). Andere mogelijke symptomen bij de schimmelzi­ekte zijn een witte tong, een gele tong, andere tongafwijk­ingen en een metaalsmaa­k in de mond.

Overmatige inname van alcohol en zwaar roken van tabak. Wanneer mensen te veel alcohol drinken of overmatig veel roken, ontstaat sneller een jeukende tong en een jeukend gehemelte. Langdurig roken verhoogt tevens het risico op tongpijn, afteuze mondzweren en zelfs mondkanker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname