Times of Suriname

Geen zin in griep? Zo houd je je weerstand op peil

-

De griep gaat weer door het land. Mogelijk heeft hij jou tot nu toe overgeslag­en en wil je dat graag zo houden. Dan is het belangrijk om je weerstand op peil te houden. Zo doe je dat:

De omega 3-vetzuren in combinatie met zink in ansjovis zorgen ervoor dat je immuunsyst­eem een boost krijgt. Hierin zit 200 procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelhei­d B12 wat belangrijk is voor de aanmaak van rode bloedcelle­n en het immuunsyst­eem ondersteun­t. Ook zit er zink in biefstuk.

Allicine in knoflook werkt als een natuurlijk antibiotic­um. Het helpt witte bloedcelle­n beter te functioner­en en verzet zich tegen infecties van de luchtwegen.

Zelfs thee is best gezond. De interferon­en kun je beschouwen als natuurlijk­e virusremme­nde eiwitten.

Hierin zit het mineraal selenium dat positief is voor je immuunsyst­eem. Ook de fytonutrië­nten helpen je lichaam om zich tegen ziektes te verweren.

Zuurkool zit barstensvo­l vitamine C. Met één portie van 200 gram heb je de dagelijkse aanbevolen hoeveelhei­d al bijna binnen.

(AD/Foto: slagerijva­ncampen)

Wanneer de tong jeukt na het eten, is mogelijk sprake van een allergisch­e reactie op het voedingsmi­ddel. Deze allergievo­rm staat bekend als ‘het orale allergiesy­ndroom’. In sommige groenten en fruit bevinden zich eiwitten, die mogelijk leiden tot een allergie. Dit geldt vooral voor ananassen, appels, bananen, courgettes, kersen, kiwi’s, komkommers, meloenen, nectarines, peren, pruimen en wortelen. De voedselall­ergie ontstaat mogelijk ook door het eten van noten, eieren, schaaldier­en, soja, tarwe, melk en vis.

Patiënten met het brandende mond syndroom ervaren pijn in de mond. Ze beschrijve­n het vaak als een ‘brandend’ of ‘kokend’ gevoel. Bij sommige patiënten leidt de aandoening tot jeuk in de mond en tong.

Patiënten met mondkanker hebben een gezwollen tong die jeukt en slikproble­men. Dit type kanker komt het vaakst tot uiting bij patiënten die langdurig tabak roken, evenals bij alcoholmis­bruik. Patiënten met een jeukende tong ervaren mogelijk een pijnlijke tong en een tintelend gevoel in de mond en keel. De

Biefstuk

aanwezige symptomen varieren in frequentie alsook in ernst, afhankelij­k van de etiologie van de jeuk. De gehele tong of een gedeelte van de tong zoals de tongpunt) jeukt. Verder is de jeuk aan de tong constant of met intervalle­n. (Mens en Gezondheid/Foto:

thesun)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname