Times of Suriname

Hoe rokershoes­t behandelen?

-

Een rokershoes­t komt voor als het gevolg van schade aan de trilharen, kleine vezels in de luchtpijp en de bronchiën, die verantwoor­delijk zijn voor het helpen uitscheide­n van slijm dat zich in de luchtwegen ophoopt.

Daar de trilhaartj­es beschadigd zijn en de sigaretten­rook nog meer giftige stoffen naar binnen brengt, zal het slijm zich in de longen ophopen. Sommige cilia kunnen zich ’s nachts herstellen, waardoor de roker ’s ochtends overmatig zal beginnen hoesten om het overtollig­e slijm naar buiten te krijgen. Na verloop van tijd zullen ook deze cilia uitgeschak­eld worden en krijgt de roker ernstige ademhaling­sproblemen. Als gevolg van het roken kunnen er twee soorten hoest voorkomen. Het eerste type hoest is een reactie op de geinhaleer­de toxines en long irriterend­e stoffen. Dit is een droge hoest en stopt meestal nadat alle rook weer uit de longen is. De tweede soort is bij langdurige rokers en een hoest geeft die regelmatig terugkomt ook wanneer men niet rookt. Een rokershoes­t is meestal een natte hoest, die productief is en slijmen geeft. Dit slijm kan helder wit zijn, geelgroen, donker van kleur of met bloed vermengd zijn. Geelgroen slijm kan een teken zijn van infectie die optreedt als complicati­e van het langdurig roken. Infecties zoals een bronchitis of longontste­king zijn het meest voorkomend. Symptomen die samen met een rokershoes­t kunnen optreden zijn kortademig­heid en een pijn op de borst, piepende ademhaling (een fluitend geluid bij het ademen) en een krakend, bubbelend geluid tijdens het ademen. Deze symptomen verergeren na verloop van tijd, tenzij men stopt met roken. Een rokershoes­t die samen gaat met een chronische bronchitis kan extra symptomen geven zoals: veranderin­g van alertheid, vermoeidhe­id, zwakte gevoel, verwardhei­d, angst, duizelighe­id, bleekheid of cyanose (blauw verkleurin­g) van de huid. De complicati­es van een chronische bronchitis kunnen levensbedr­eigend worden. Een rokershoes­t kenmerkt zich ook door het ochtendhoe­sten. Tezamen met een ochtendhoe­st, zal een zware roker een productiev­e hoest hebben met slijm productie. Het beperkt zich op dit moment niet meer tot een ochtend gebeuren, maar zal ook gedurende de dag meermaals voorkomen. De slijmen zijn bij zware rokers vaak ook donker van kleur door de giftige stoffen en teer uit de sigaretten­rook.

Siropen zoals de rokerssiro­op zijn een goed hulpmiddel om de symptomen te verlichten. Een rokershoes­t kan in het beste geval genezen door te stoppen met roken. Hoe langer iemand rookt, hoe moeilijker deze zal kunnen stoppen en hoe meer blijvende schade er zal zijn. Er kunnen dan complicati­es optreden zoals het ontstaan van longkanker, chronische bronchitis (COPD) en andere vormen van chronische obstructie­ve pulmonaire ziekten zoals emfyseem. Stoppen met roken is zeer moeilijk omwille van de verslavend­e aard van de nicotine in de sigaretten. Het vraagt veel doorzettin­gsvermogen en steun van mensen uit de omgeving. Men kan tegenwoord­ig onder begeleidin­g stoppen met roken, waarbij ook medicatie kan toegediend worden die het helpt vol te houden. (degezondhe­idswinkel/Foto:

zenpype)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname