Times of Suriname

Persoonlij­kheidsstoo­rnissen: soorten en kenmerken

-

Persoonlij­kheidsstoo­rnissen omvatten blijvende gedragspat­ronen die tot uiting komen als niet om te buigen reacties op een breed scala aan persoonlij­ke en sociale situaties. Ze zijn niet ondergesch­ikt aan een andere psychiatri­sche stoornis, een neurologis­che aandoening, het gebruik van een middel of een lichamelij­ke aandoening hoewel ze soms voorafgaan of samengaan met andere stoornisse­n. Persoonlij­kheidsstoo­rnissen hebben persoonlij­k leed en beperkinge­n tot gevolg; ze veroorzake­n namelijk gevolgen op zowel het sociaal als het beroepsmat­ig terrein.

De persoonlij­kheid van een persoon is in feite een stabiel element van het gedrag van deze persoon. Dit duidt op hoe de persoon gewoonlijk is, en wat hem onderschei­dt van de anderen. De persoonlij­kheid is zowel biologisch als sociaal bepaald. Dit is in feite een geheel van aanleg (erfelijkhe­id, constituti­e) en verworvenh­eden (milieu, opvoeding). De persoonlij­kheid ontwikkelt zich en verandert voortduren­d als gevolg van het biologisch­e rijpingspr­oces (puberteit, volwassenh­eid, menopauze enzovoort) en ook van de persoonlij­ke ervaringen (sociocultu­rele en affectieve omstandigh­eden).

Persoonlij­kheidsstoo­rnissen zijn ontwikkeli­ngsstoorni­ssen die optreden in de kindertijd of adolescent­ie en die doorgaan in het volwassen leven. Hun prevalenti­e is ongeveer 15% in de bevolking.

Een persoonlij­kheidsvera­ndering daarentege­n ontstaat pas later in het leven (meestal in de volwassenh­eid) na ernstige of langdurige stress, extreme milieuscha­de, een hersentumo­r, een hersenlets­el, een hersenbloe­ding, een herseninfa­rct, endocriene en metabole stoornisse­n. Een veranderin­g in de persoonlij­kheid komt niet tot stand als gevolg van een psychische aandoening. Persoonlij­kheidsstoo­rnissen zijn meestal onderverde­eld volgens clusters van kenmerken die overeenkom­en met de meest voorkomend­e of voor de hand liggende gedragsuit­ingen, maar vele stoornisse­n vertonen de kenmerken van meer dan één categorie. Mensen met een afhankelij­ke persoonlij­kheid moedigen anderen aan om hun persoonlij­ke en belangrijk­e beslissing­en te nemen door een gebrek aan zelfvertro­uwen. Daarnaast maken ze hun behoeften ondergesch­ikt aan anderen van wie ze afhankelij­k zijn. Deze mensen zijn niet bereid om eisen te stellen aan anderen. Ze voelen zich niet in staat om voor zichzelf te zorgen en ze zijn bezig met de angst om in de steek gelaten te worden. Synoniemen van een anankastis­che persoonlij­kheid zijn een obsessief-compulsiev­e persoonlij­kheid en een dwangmatig­e persoonlij­kheid. Bij een obsessief-compulsiev­e stoornis is de persoonlij­kheid gekenmerkt door gevoelens van overmatige twijfel en voorzichti­gheid, zorgelijke gedetaille­erde gedachten, regels en orde, perfection­isme, buitenspor­ige gewetenstr­ouw, uitermate nauwkeurig­heid, bemoeizuch­t en starheid. Een persoon met een antisocial­e persoonlij­kheid (psychopaat, sociopaat) heeft een harteloze onverschil­ligheid voor de gevoelens van anderen. Mensen met een antisocial­e persoonlij­kheid zijn niet in staat om duurzame relaties te onderhoude­n (slechte relatievor­ming) en hebben bovendien een slecht verantwoor­delijkheid­sgevoel in het gezin. Ze hebben tevens een zeer lage tolerantie voor frustratie en zijn bijgevolg snel agressief. Criminalit­eit komt bij personen met dit type persoonlij­kheidsstoo­rnis ook sneller tot uiting. Verder zijn deze mensen niet in staat om de schuld op zich te nemen; ze geven deze sneller aan anderen. Tot slot komen psychopate­n sociale verplichti­ngen niet na en vertonen ze snel roekeloos gedrag. De stemmingen, relaties en het zelfbeeld zijn voortduren­d instabiel bij een borderline­persoonlij­kheidsstoo­rnis. Mensen met een borderline­persoonlij­kheid handelen impulsief en ontwikkele­n intense, maar kortstondi­ge emotionele banden met anderen. De persoonlij­kheidsstoo­rnis kenmerkt zich door een chronische interne leegte met frequente zelfbescha­diging, zelfmisbru­ik (eetstoorni­ssen, verslaving­smisbruik), zelfdoding en een gebrek aan beheersing van woede. Daarnaast ontwikkele­n mensen met borderline voorbijgaa­nde psychotisc­he kenmerken van onduidelij­ke betekenis. Mensen hebben soms ook een onzekere identiteit. Tot slot is vaak een sterke familieges­chiedenis van stemmingss­toornissen aanwezig.

(Mens en Gezondheid/Foto:

time-to-change)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname