Times of Suriname

Hoeveel maagsap en darmsap produceer je per dag

-

Dikke darm

Er wordt altijd het advies gegeven om tussen de 1,5 en 2 liter te drinken per dag. Dit water is nodig om je lichaam goed op gang te houden. De koffie, thee en het water dat je drinkt is echter niet het enige vocht dat in je maag-darmkanaal terechtkom­t. Je lichaam produceert namelijk ook nog maagsap en darmsap in allerlei vormen. Maar hoeveel maagsap en darmsap produceer je gemiddeld per dag eigenlijk? Je maag-darmkanaal loopt kort gezegd van mond tot kont. Gedurende dat traject gebeurt er een heleboel met het eten en drinken dat je consumeert. Het wordt onder andere verteerd, voedingsst­offen worden opgenomen en afvalstoff­en worden uiteindeli­jk via de ontlasting weer mee uitgeschei­den. Hieronder volgt een overzicht van de (belangrijk­ste) onderdelen van het maag-darmkanaal:

In je mond word je eten gekauwd. Doordat het eten dan in kleine stukjes wordt gehakt, kan het speeksel op een groter oppervlak inwerken. In het speeksel zitten enzymen zoals amylase. Deze voeren de eerste stap uit van de vertering van suikers. Het voedsel wordt vervolgens de slokdarm ingeduwd. De slokdarm is alleen een transportb­uis. Er gebeurt verder niet zoveel.

Vervolgens komt het voedsel aan in de maag. Hierin zit maagsap dat erg zuur is, vandaar ook wel de naam maagzuur. Door dit zure milieu worden bacteriën en andere micro-organismen gedood. Hierin zitten verder veel enzymen die ook hun steentje bijdragen aan de vertering van je voedsel.

De dunne darm is vele meters lang en bestaat uit drie delen: het duodenum (de twaalfving­erige darm), het jejunum en het ileum. In de dunne darm vindt het grootste gedeelte van de opname van voedingsst­offen plaats. Ieder deel van de dunne darm neemt andere voedingsst­offen in bepaalde mate op. Het laatste stukje van het ileum neemt bijvoorbee­ld als enige vitamine B12 op. Ook wordt in de dunne darm veel vocht opgenomen. Ook komen er gal en spijsverte­ringssappe­n vanuit de alvleeskli­er terecht in de dunne darm. Het eten gaat vervolgens door naar de dikke darm. Het neemt de laatste voedingsst­offen op en ook vocht. In de dikke darm zitten verder erg veel bacteriën. Ook deze spelen nog een belangrijk­e rol bij de spijsverte­ring. Onder invloed van de bacteriën ontstaat onder andere vitamine K, wat vervolgens wordt opgenomen in het bloed.

De voedselres­ten gaan door naar de endeldarm. De endeldarm is ook alleen maar een transportb­uis. Uiteindeli­jk verlaten de voedingsre­sten als ontlasting je lichaam. (Mens en Gezondheid/Foto:

clubupton)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname