Times of Suriname

6WDDWVROLH ZLO UHVHUYHV RSWUHNNHQ QDDU PLOMRHQ EDUUHOV

-

3$5$0$5,%2 6WDDWVROLH 0DDWVFKDSS­LM 6XULQDPH SDNW GLW MDDU GH GUDDG ZHHU RS RP GH KXLGLJH UHVHUYHV DDQ WH YXOOHQ 'LW VWDDW ORV YDQ GH H[SORUDWLHSU­RJUDPPD¶V GLH PRPHQWHHO JDDQGH ]LMQ LQ KHW DIJHOHJHQ ]HHJHELHG 'H UHVHUYHV ]LMQ GH DI JHORSHQ MDUHQ VWHHGV VWDELHO JHKRXGHQ RS PLOMRHQ EDUUHOV PDDU 6WDDWVROLH ZLO PHW GH DFWLYLWHLW­HQ LQ KHW QDELMH ]HHJHELHG HQ GH NXVWYODNWH GH VWRXWH VFKRHQHQ DDQWUHNNHQ HQ GH UHVHUYHV RSWUHNNHQ QDDU UXLP PLOMRHQ EDUUHOV

³:e zoeken daarYoor in wat we noemen het µnearshore-gebied¶ en iets Yerder. 'at is het gebied met waterdiept­es tussen en meters. :e zoeken daar wel partners Yoor omdat het toch niet zo makkeliMk is om olie te winnen in zee´ zegt 6taatsolie­directeur 5udolf (lias. (r zit Yolgens hem zo goed als zeker olie in dit gebied omdat eerdere e[ploratiebo­ringen reeds de gewenste data hebben gepresente­erd. 'e reserYe is steeds stabiel gehouden op milMoen barrels door de MaarliMkse consumptie Yan zes milMoen barrels aan te Yullen. ³:e weten dat daar olie ligt. :e hebben dat aangeboord. :iM niet alleen maar ook in het Yerleden toen *ulf 2il hier was hebben ze daar geboord en we hebben olie aangetoond´ zegt (lias oYer de kaYels in het nearshore-gebied. 'it Maar en zal de e[ploratie in de kustYlakte en iets YoorbiM de nearshore agressieYe­r plaatsYind­en met als resultaat het Yerhogen Yan de productie. ³,k ben erYan oYertuigd dat er Yoldoende olie buiten de nearshore is om onze productie misschien wat te Yerhogen. 2p dit moment doen we zes milMoen barrels. Als we onze productie wat Yerhogen misschien naar zeYen of acht milMoen barrels dan zou dat fantastisc­h ziMn.´ :anneer de olie geYonden wordt in de nearshore zal het niet gaan om Yoorraden Yan wereldform­aat.

'aar mikt 6taatsolie Yolgens (lias ook niet op omdat het niet gangbaar is dat aardolie zich in grote Yoorraden dicht biM land ophoopt. ³0en moet niet Yerwachten dat we daar de grote %onanzas gaan Yinden zoals ze in *u\ana hebben gedaan. 'at kan Me wel Yerwachten Yan het diepe offshore-gedeelte. Als ze in het diepe offshorege­deelte olie Yinden dan is het direct massief´ zegt (lias oYer onder andere de plannen die .osmos (nerg\ heeft om nabiM de grens met *u\ana een put aan te leggen. 'eze e[ploratiepu­t is op relatief korte afstand Yan de 7urbot-put in het zeegebied Yan *u\ana waar ([[on0obil een groot olieYeld heeft aangetroff­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname