Times of Suriname

3HUVRQDJH 3RSH\H ZRUGW RQWZRUSHQ

-

Popeye is een door Elzie Segar vormgegeve­n Amerikaans strip- en tekenfilmf­iguur, die op 17 januari 1929 voor het eerst in stripvorm verscheen. Vanaf 1933 was hij ook te zien in diverse tekenfilms van Max en Dave Fleischer. Popeye groeide zo uit tot een van de beroemdste en populairst­e strip- en tekenfilmr­eeksen ter wereld.

Popeye was oorspronke­lijk een nevenperso­nage in (lzie Segars krantenstr­ip Thimble Theatre 1919-1938 , die toen vooral rond Olijfje en haar familie draaide. De reeks werd al tien jaar gepublicee­rd toen Popeye in 1929 zijn debuut maakte. De zeeman die supersterk wordt door het eten van spinazie, werd al gauw razend populair. =elfs zo sterk dat hij voortaan het centrale personage werd. De strips waren verder ook zeer geliefd, dankzij de ironische humor en de spannende plots.

1a het overlijden van de 43-jarige Segar in 1938 ten gevolge van leukemie, zetten zijn assistente­n de populaire strip voort. Vooral Bud Sagendorf toonde zich bijzonder gewnspiree­rd en zou de spinazie-mythe helpen ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorl­og. Omdat niet kon worden voorzien hoelang de oorlog zou duren, wilde de regering de mensen aanpraten wat zuiniger om te springen met vlees, want ondanks de grote veestapel moesten reusachtig­e hoeveelhed­en vlees in de Verenigde Staten worden ingevoerd. Daartoe liet men de populaire stripfiguu­r Popeye spinazie promoten.

Popeyes succes steeg internatio­naal toen 0a[ )leischer en Dave )leischer, bekend van de Betty Booptekenf­ilms, vanaf 1933 tot 1941 voor Paramount Pictures een hele reeks korte tekenfilmp­jes rond Popeye begonnen te maken. =e namen naast Popeye ook Olijfje en de hamburgere­tende - Wellington Wimpy over. Ook namen ze de potige zeebonk Bluto over. Deze was in de strips slechts in ppn album te zien, maar werd in de tekenfilms de vaste antagonist. Stemacteur­s -ack 0ercer en 0ae 4uestel spraken de stemmen van Popeye en Olijfje in. De filmpjes hadden altijd een vaste plot Popeye belandt in een netelige situatie en net wanneer hij dreigt te verliezen, haalt hij zijn blik spinazie boven, eet alles op, wordt supersterk en verslaat zijn tegenstand­er s definitief. Tot slot zingt hij zijn signatuurl­ied “I’m Popeye the Sailor Man”. Ondanks deze routineuze formule bleef Popeye decenniala­ng een succes. De spinazieco­nsumptie in de VS steeg destijds met 30 procent, veel $merikaanse militairen droegen een Popeyetato­eage en tijdens de jaren 30 was hij zelfs even populair soms zelfs populairde­r als 0ickey 0ouse.

,n 1941 ging de )leischer studio failliet en kocht Paramount Pictures alles op. =e veranderde­n de naam van de studio in de µ)amous Studios¶ en bleven tot 1957 nieuwe aflevering­en maken. Daarna werden de rechten op de serie doorverkoc­ht aan $ssociated $rtists Production­s $$P en op hun beurt doorverkoc­ht aan 8nited $rtists, die later zouden fuseren met 0etro*oldwyn-0ayer, dat in 1986 op zijn beurt door Turner (ntertainme­nt werd gekocht. Van 1960 tot 1962 bracht .ing )eatures ook een reeks nieuwe tekenfilms rond Popeye uit voor televisie. Omdat men dacht dat Paramount de rechten had op het personage µBluto¶, ontwierp men de lookalike Brutus. /ater bleek dat .ing )eatures wel degelijk eigenaar was van het personage Bluto, waardoor deze terug zijn intrede doet in de tekenfilms van Hanna-Barbera studio¶s die werden gemaakt tussen 1978 en 1987. $lhoewel Popeye in al die tijd internatio­naal geliefd bleef, worden de )leischer Studio-tekenfilmp­jes toch als de beste animatieve­rsie gezien. ,n 2004 bracht /ions *ate (ntertainme­nt een computeran­imatie-tv-special uit rond Popeye, getiteld Popeye’s Voyage: The Quest for Pappy. Sinds 2007 heeft Warner Home Video alle originele Popeye-tekenfilmp­jes tussen 1933 en 1957 gerestaure­erd en op dvd uitgebrach­t.

(Bron: Wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname