Times of Suriname

1HGHUODQGV­H 6WDDW EHWDDOW JURRWVWH GHHO YDQ DDUGEHYLQJ­VVFKDGH *URQLQJHQ

-

GRONINGEN - De Nederlands­e Staat heeft tot dusver 750 miljoen euro betaald voor het afhandelen van de aardbeving­sschade en het versterken van de panden in Groningen. Dit is fors meer dan de 422 miljoen euro die de Nederlands­e Aardolie Maatschapp­ij (NAM) heeft bijgedrage­n. Dit blijkt dinsdag uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd bij het Ministerie van Economisch­e Zaken.

De Staat zou volgens de omroep een verdeelsle­utel hebben afgesproke­n met Shell en E[[on de oliebedrij­ven die de NAM hebben opgericht om het Groningse gas te winnen.

Hierin zou afgesproke­n zijn dat de Staat 64 procent van de kosten op zich neemt en de overige 36 procent worden verdeeld onder de oliebedrij­ven. Tot en met het derde kwartaal van vorig jaar is bijna 1 2 miljard euro betaald aan kosten voor de afwikkelin­g van de schade in Groningen en het versterken van de woningen.

Vorige maand ontstond ophef onder meer bij verschille­nde Kamerleden omdat uit onderzoek van de Volkskrant bleek dat de Staat een bedrag van 48 7 miljoen euro aan de NAM heeft betaald voor de reorganisa­tie die daar plaatsvond.

Het geld kwam van Energie Beheer Nederland (EBN) voorheen de Staatsmijn­en dat volledig eigendom is van de Staat. Het Ministerie van Economisch­e Zaken is de enige aandeelhou­der. De NAM meldde eerder dat deze constructi­e echter niet ongewoon is omdat de “lusten en de lasten verdeeld worden over de aandeelhou­ders”. EBN en de NAM e[ploiteren samen het Groninger gasveld. De afgelopen jaren hield dit in dat de NAM geld afdroeg aan de Staat zo werd in 2016 drie miljard euro afgedragen aan overheden. In totaal gaat het om 275 miljard euro sinds de start van de e[ploitatie. Dinsdagavo­nd vergadert de Tweede Kamer over de gaswinning in Groningen naar aanleiding van de beving in Zeerijp vorige week. Inmiddels zijn bijna drieduizen­d schademeld­ingen binnengeko­men bij meldpunt Centrum Veilig Wonen. De aardbeving met een magnitude van 3.4 werd vorige week maandag tot ver buiten het epicentrum in Zeerijp gevoeld. Er kwamen onder andere meldingen uit de stad Groningen dat op meer dan twintig kilometer van het dorp in de gemeente Loppersum ligt. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname