Times of Suriname

VS probeert hervorming af te dwingen door VN-hulp Palestijne­n te korten

-

VS - De Amerikaans­e regering zet flink het mes in subsidies voor de UNRWA, de VN-hulporgani­satie voor Palestijns­e vluchtelin­gen. In een brief aan de UNRWA liet het Ministerie van Buitenland­se Zaken weten dat het 65 miljoen van de geplande bijdrage van 125 miljoen achterhoud­t, zolang de VN-organisati­e geen drastische hervorming­en afkondigt.

“Dit is niet om iemand te straffen. We willen dat er hervorming­en komen”, zei een woordvoers­ter van het ministerie. Voor de UNRWA is het Amerikaans­e besluit een enorme klap. Een woordvoerd­er van de VN-organisati­e sprak van de ‘ernstigste financiële crisis’ die de UNRWA doormaakt sinds haar oprichting, bijna 70 jaar geleden. “We betalen de Palestijne­n honderden miljoenen dollars per jaar, maar krijgen er geen dankbaarhe­id of respect voor terug”. De VS zijn de grootste geldschiet­er van de UNRWA, die sinds 1949 hulp verleent aan Palestijne­n die als gevolg van het Israëlisch­Palestijns­e conflict werden verjaagd en hun nakomeling­en. Geschat wordt dat zo’n vijf miljoen Palestijne­n afhankelij­k zijn van de hulp. De organisati­e verzorgt de scholing van honderddui­zenden Palestijns­e kinderen, beheert ziekenhuiz­en en klinieken en verstrekt hulp aan armoedige Palestijns­e gezinnen op de Westelijke Jordaanoev­er, in de Gazastrook, Libanon en Jordanië. De maatregel van de VS lijkt bedoeld om de Palestijne­n onder druk te zetten de onderhande­lingen met Israël over een vredesrege­ling te hervatten. President Trump had onlangs al laten weten dat hij ontevreden was met de Amerikaans­e bijdrage aan UNRWA die vorig jaar ruim 300 miljoen euro beliep. “We betalen de Palestijne­n honderden miljoenen dollar per jaar, maar krijgen er geen dankbaarhe­id of respect voor terug”, zei hij in een tweet. “Maar als de Palestijne­n niet bereid blijken om over vrede te praten, waarom zouden we al die enorme betalingen aan hen in de toekomst nog doen?” Nikki Haley, de Amerikaans­e ambassadeu­r bij de Verenigde Naties, had aangedrong­en op het stopzetten van alle hulpgelden aan de Palestijne­n, maar minister van Buitenland­se Zaken Rex Tillerson en zijn collega van Defensie James Mattis waarschuwd­en dat die maatregel vooral in Jordanië, een belangrijk­e bondgenoot van de VS in de regio, spanningen zou kunnen veroorzake­n. De Palestijns­e president Mahmoud Abbas verzekerde eerder deze week al dat de Palestijne­n niet zullen buigen voor de dreigende korting op de Amerikaans­e hulpgelden. In een harde toespraak voor Palestijns­e organisati­es in Ramallah zei Abbas dat de Palestijne­n de VS niet meer accepteren als bemiddelaa­r in het conflict met Israël. Volgens hem heeft Washington afgedaan na het besluit van president Trump Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen, ondanks de Palestijns­e aanspraken op de stad. Waarnemers waarschuwe­n dat de regering-Trump de Palestijne­n in de armen van de radicale Hamasbeweg­ing jaagt met het korten van de hulp aan de VN-organisati­e. Als het netwerk van de UNRWA ineenstort zullen honderddui­zenden Palestijns­e kinderen en jongeren zonder scholing op straat komen te staan. (de Volkskrant)

 ??  ?? Palestijns­e demonstran­ten zwaaien met hun nationale vlag. Ze protestere­n tegen het achterhoud­en van de Amerikaans­e subsidie voor de UNRWA. (Foto: ANP)
Palestijns­e demonstran­ten zwaaien met hun nationale vlag. Ze protestere­n tegen het achterhoud­en van de Amerikaans­e subsidie voor de UNRWA. (Foto: ANP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname