Times of Suriname

Mogelijk haren van Frans Hals gevonden in schilderij­en

-

In twee schilderij­en van Frans Hals zijn enkele haren gevonden, mogelijk van hemzelf. Het gaat om schilderij­en die hij maakte toen hij al 82 was. Dat vertelt Liesbeth Abraham, restaurato­r van het Frans Hals Museum in Haarlem, waar de schilderij­en vanaf donderdag te zien zijn. Het zijn allemaal grijze, wat krullende haren. Eén exemplaar is zelfs vijftien centimeter lang.

Er zitten vier haren in Regentesse­n van het Oudemannen­huis en er is nog een gedeelteli­jke haar aangetroff­en in Regenten van het Oudemannen­huis. De schilderij­en zijn allebei uit 1664. De haren zaten vooral verstopt door de dikke vernislaag.

Ook zijn er in de schilderij­en een soort strootjes gevonden, hetgeen erop kan wijzen dat ze zijn gemaakt op een plek waar die gemakkelij­k konden binnenwaai­en. Abraham hoopt op nader onderzoek naar de herkomst van de haren en de plek waar de schilderij­en zijn gemaakt. Die plaats is tot op heden onbekend.

De werken hangen vanaf donderdag weer op zaal, samen met Regenten van het St. Elisabeths Gasthuis (1641). De drie werken zijn vier jaar lang onderzocht en gerestaure­erd. Ze zijn vooralsnog te zien tot en met 18 maart. Ze hebben elk een eigen ruimte, waardoor ze daar de volle aandacht en eer kunnen krijgen. De restaurato­ren spraken zelf een audio voor het publiek in, waarin ze vertellen over hun werk. Dat was bij de drie schilderij­en hard nodig, aldus het museum. “Gele vernislage­n, oude verkleurde retouches en overschild­eringen werden verwijderd, het doek werd verstevigd en beschadigi­ngen geretouche­erd. Door de restaurati­e zijn de compositie en de verfstreke­n van Frans Hals weer beter zichtbaar”, aldus het museum. (NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname