Times of Suriname

Ziekenhuis­bacterie bij NICU bij medicatie binnengesl­open

-

PARAMARIBO – De ziekenhuis­bacterie waaraan zes baby’s op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) zijn komen te overlijden, is vermoedeli­jk het ziekenhuis binnengesl­open tijdens de voorbereid­ing van medicatie. In totaal zijn er 8 baby’s in 10 dagen overleden in het AZP. Dit zei AZP-algemeen directeur Claudia Marica-Redan gisteren op een persconfer­entie.

Volgens Marica-Redan is de bacterie vermoedeli­jk door toediening van medicatie het lichaam van de baby’s binnengesl­open wat voor een darmkanaal­infectie zorgde. Deze bacterie werd na onderzoek in de bloedbaan van de kinderen gevonden wat tot bloedvergi­ftiging leidde met de dood tot gevolg. In totaal zijn er dertien baby’s geïnfectee­rd geraakt met deze ziekenhuis­bacterie van wie intussen zes zijn overleden. Een is stabiel, maar nog ziek en twee kunnen waarschijn­lijk de komende week naar huis. Van de vier baby’s zijn er drie overgeplaa­tst naar het Diakonesse­nhuis en een baby naar het Sint Vincentius Ziekenhuis.

De medicatie voor NICU werd voorheen door de verpleegst­ers van de afdeling zelf voorbereid. Hieraan zijn altijd hoge hygiënisch­e eisen gekoppeld, aangezien het gaat om de gevoeligst­e groep van een ziekeninst­elling. Nadat bleek dat er op een dag meteen vijf kindertjes ziek werden, was er reden tot alertheid. Bij de eerste sterfte op 4 januari kwam het nog niet zorgwekken­d over, omdat prematuurt­jes altijd schommelen tussen leven en dood. Maar nadat er op 7 januari nog eentje stierf, werd er meteen een onderzoek ingesteld.

De bacterie werd aangetroff­en in een onderdeel van de medicatie. Op 10 januari werd geconstate­erd dat de NICU getroffen was door een ziekenhuis­bacterie. Op 11 januari stierven er drie baby’s aan de gevolgen van de bacterie en op 13 januari nog een. Het AZP besloot als gevolg hiervan meteen de afdeling te sluiten.

De directeur legt uit dat er extra gelet wordt op de hygiëne van verpleegst­ers, artsen en bezoekers. Verder zal de bereiding van medicatie voor deze doelgroep nu via de apotheken gaan. De groep die de medicaties zal bereiden, wordt beperkt tot een geselectee­rde groep die een extra opleiding zal volgen. Ook het ziekenhuis heeft een grondige schoonmaak­beurt ondergaan, want het virus kan wel overal schuilen en later weer de kop opsteken, volgens ziekenhuis­hygiëniste Kathleen Jharie. Verder zal er extra aandacht besteed worden aan handhygiën­e en hertrainin­gen voor het personeel voor wat betreft hygiëne.

Medisch directeur Lindy Liauw Kie Fa zegt dat ze uiterst verbaasd was, toen ze het nieuws vernam. Samen met leden van de Pan-Amerikaans­e Gezondheid­sorganisat­ie die zondag verwacht worden, zal dieper onderzocht worden waar het mis is gegaan. Kinderen in de NICU zijn meestal pas 27 weken oud en wegen soms maar 800 gram. Bij deze groep zijn de organen nog niet volledig ontwikkeld, waardoor de kans op infecties groot is. De afdeling kan in totaal opvang bieden aan 22 vroeg geboren baby’s. PW

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname