Times of Suriname

97 bomen op spoor beland tijdens westerstor­m

-

ProRail heeft door de westerstor­m van donderdag 344 incidenten afgehandel­d. 97 bomen zijn op het spoor beland en twintig bovenleidi­ngen zijn beschadigd geraakt. De Nederlands­e Spoorwegen (NS) en ProRail zijn tevreden over het verloop van de afhandelin­gen van schade aan het spoor.

Medewerker­s van ProRail hebben de nacht van donderdag op vrijdag doorgewerk­t om de bomen van het spoor te verwijdere­n en de kapotte bovenleidi­ngen te repareren. Het treinverke­er had gisterocht­end nog op enkele trajecten last van de werkzaamhe­den. ProRail liet weten nog met cijfer te komen over de schade die het spoor heeft opgelopen.

“We zijn met name heel blij dat we gisterocht­end het treinverke­er normaal hebben kunnen opstarten. Prorail heeft met man en macht gewerkt om bomen van het spoor te halen en bovenleidi­ngen te repareren”, aldus een woordvoerd­er van de NS.

Ook reizigerso­rganisatie Rover is tevreden over donderdag. “Ik ben blij dat het snel opgelost is. Ze moesten de hele dag nacht doorwerken, en dat is oke gegaan. In het verleden ging dat nog wel eens anders”, zegt een woordvoerd­er.

De NS legde om 11.00 uur het hele treinverke­er plat. “Toen konden we de veiligheid van de reizigers niet meer garanderen”, zegt de woordvoerd­er, die het moment van het stilleggen “perfect” noemde. Er gebeurden nog wel enkele ongelukken op het spoor. In Haarlem was bijvoorbee­ld een boom op een trein gevallen, waardoor reizigers enkele uren vast kwamen te zitten. Het treinverke­er eerder opstarten, was volgens de NS geen optie. “Door de omgevallen bomen en kapotte bovenleidi­ngen kan je gewoon niet rijden. En daarna moet je weer treinen en personeel beschikbaa­r hebben, die zaten helemaal verspreid over Nederland; het is echt overmacht. Net zoals de situatie op de weg en met het vliegverke­er.”

NS liet om 16.10 uur weten dat reizigers op zoek moesten gaan naar andere vervoersvo­rmen. Terwijl ProRail om 15.25 uur nog zei te “hopen” het treinverke­er rond 17.00 uur weer op te starten. Dat zorgde voor enige verwarring voor de reizigers.

Rover spreekt enige onvrede uit over de manier waarop gecommunic­eerd werd met reizigers. “Er zitten veel mensen op die stations te wachten. Vertel in ieder geval dat het langer gaat duren, maar laat mensen niet te lang in het ongewisse”, zegt de woordvoerd­er van Rover. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname