Times of Suriname

3aus )ranciscus onGer vuur Goor steun aan oPstreGen &Kileense EisscKoS

-

C+,/, 3aus Franciscus heeIt voor veel opheI gezorgd in Chili door het aan het einde van zijn staatsEezo­ek op te ne men voor een omstreden Eisschop. =olang er geen Eewijs is dat de Chileense Eisschop -uan %arros medeplicht­ig is aan het verhullen van de pedofiele wandaden van de Chileense priester Fernando Karadima, maken mensen die claimen slachtoffe­r te zijn zich schuldig aan ‘laster,’ aldus de paus.

'e kerkvorst Kaalde Xit na een vraag over de kZestie van een &Kileense joXrnalist “'e dag dat ze me beZijs le veren tegen bisscKoS %arros zal ik Sraten. (r is geen sSatje beZijs tegen Kem. +et is alle maal laster. ,s dat dXidelijk"´ 'e XitsSraak leidde tot veel oSKef aan Ket einde van een tocK al moeilijk staatsbezo­ek ook al bezoekt de Argentijns­e SaXs Ket continent van zijn afkomst.

'e katKolieke kerk Keeft Ket moeilijk in landen als &Kili en 3erX Zaar )ranciscXs tot maandag oS bezoek is. 'at Keeft te maken met Ket ZegloSen van veel gelovi gen mede als gevolg van Zantoestan­den in de kerk. 9ooral de lang verKXlde Srak tijken van Sriester .aradima die zicK jarenlang vergreeS aan minderjari­ge jongens zette veel kZaad bloed. ,n

Zerd .aradima door Ket 9aticaan veroordeel­d tot een leven van µSenitenti­e en gebed¶. AfgeloSen Zeek ge tXigde )ranciscXs nog van zijn “Sijn en scKaamte over de onKerstelb­are scKade die sommige vertegenZo­or digers van de kerk kinde ren Kebben toegebracK­t.´ 3Xnt is dat ppn van zijn be scKermelin­gen bisscKoS %arros van Ket zXidelijke bis dom 2sorno Zeet zoX Kebben van .aradima¶s Sraktijken. %arros Zas destijds bescKer meling van .aradima. 0aar volgens de SaXs bestaat daar voor geen enkel beZijs en zoX de bisscKoS mikSXnt zijn van een camSagne van linkse tegenstand­ers. -Xan &arlos &rXz ppn van degenen die %arros van me deSlicKtig­Keid bescKXldig­t tZeette gistermorg­en ver bijsterd. “Alsof ik een selfie Kad kXnnen maken terZijl .aradima mij en anderen misbrXikte en -Xan %arros er bij stond te kijken.´ 'e Karde toon van SaXs in zijn verde diging beZees volgens &rXz “dat er niets is veranderd en dat zijn verzoek om vergiffe nis leeg is.´

&ommentator­en in &Kili noe men de XitKaal van de SaXs een µenorme foXt.¶ 9olgens Soliticolo­og *erman 6ilva zal die nadreXnen in &Kili en de rest van =Xid Amerika.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname