Times of Suriname

SP-boegbeeld Van Bommel zegt lidmaatsch­ap op

-

ROTTERDAM - Harry van Bommel was jarenlang een boegbeeld van de SP. Nu heeft het ex-Kamerlid zijn lidmaatsch­ap opgezegd. Over zijn motieven zwijgt Van Bommel, maar zijn verwijderi­ng van de SP was al langer zichtbaar.

In zijn achttien jaar durende loopbaan als Kamerlid stond van Bommel bekend om zijn eigenzinni­gheid. Een partijcoll­ega omschreef hem eerder liefdevol als ‘een satelliet’ die zijn eigen baan volgde rond het SPmoedersc­hip. Heel veel grip leek de partijtop nooit op hem te hebben. Nu blijkt de satelliet bijna volledig losgekoppe­ld. Het ex-Kamerlid heeft eind vorig jaar zijn lidmaatsch­ap opgezegd, zo bevestigde partijvoor­zitter Ron Meyer gisteren in het AD. De partijtop wil wel nog een poging wagen om hem op andere gedachten te brengen, maar het is de vraag of dat lukt. Van Bommel is tegenwoord­ig strategisc­he adviseur bij de gemeente Zwolle, de stad waar hij zijn lerarenopl­eiding volgde. Hij wil zich om die reden nu niet uitlaten over zijn motieven om de SP te verlaten, laat hij per sms weten. “Mijn nieuwe functie staat perscontac­ten niet toe.” Het is even wennen, want Van Bommel was tot voor kort alles behalve cameraschu­w. Een klein jaar voor de verkiezing­en liet hij aan iedereen die het wilde horen, weten dat hij nog vier jaar verder zou gaan als Kamerlid. Hij genoot veel te veel van de politiek om te stoppen. Kort voordat de SPlijst naar buiten zou komen, kwam hij plotseling terug op zijn besluit. Van Bommel (55) wilde naar eigen zeggen toch graag nog een keer een carrièresp­rong maken. Die uitleg stuitte meteen op scepsis. Had hij van de partijtop te horen gekregen dat er geen plekje meer voor hem was op de lijst? Van Bommel, die in de strijd om het partijvoor­zitterscha­p de kant koos van de verliezend­e kandidaat Sharon Gesthuizen, ontkende in alle toonaarden.

Hij zou tijdens een vakantie tot inkeer zijn gekomen. Van Bommel hield zich na zijn vertrek uit de Kamer op de vlakte, al gaf hij wel nog een kritisch interview in de Volkskrant. De SPverkiezi­ngscampagn­e was in zijn ogen te eenzijdig gericht geweest op de zorg. Het afgelopen jaar wekte hij bij zijn omgeving wel vaker de indruk dat de relatie met de partij was bekoeld. Als hij nog sprak over de SP dan had hij het over ‘zij’. De SP, waar hij sinds de jaren tachtig voor werkte, was voor Van Bommel blijkbaar niet meer ‘wij’. Onder leiding van de nieuwe partijvoor­zitter Ron Meyer wordt de SP snel verjongd. Van Bommel en andere oudgediend­en menen dat er ‘vriendjes van Meyer’ op cruciale posities komen. De manier waarop Lilian Marijnisse­n als opvolger van Emile Roemer is aangewezen, heeft eveneens wrevel gewekt.

(de Volkskrant) IENDHOVEN - In de bunker op het terrein van de TU Eindhoven waar natuurkund­ehoogleraa­r Jom Luiten en zijn team de komende jaren hun opstelling­en gaan bouwen, trekken technici oude experiment­en uit elkaar. Pas als die opgeruimd zijn, kan het project beginnen dat over drie jaar moet uitmonden in een revolution­air röntgenkan­on, made in Holland. Het apparaat zal passen op een tafel van twee meter, maar kunnen wedijveren met de grootste röntgenlab­oratoria - enorme cirkelvorm­ige synchrotro­ns. SmartLight heet het project dat vandaag officieel van start gaat - een samenwerki­ng met Europees geld van Nederlands­e en Vlaamse universite­iten, bedrijven, musea en ziekenhuiz­en. De naam knipoogt naar het ArtLight project van Luiten samen met de Delftse hoogleraar materiële kunstgesch­iedenis Joris Dik. Met röntgen werd daarin gekeken naar schilderij­en, bijvoorbee­ld een Van Gogh, waarvoor de onderzoeke­rs naar Grenôble moesten. Tot op atoomnivea­u kan met SmartLight in materialen worden gekeken, naar opbouw, samenstell­ing, schades. Een lab, museum of ziekenhuis zou zich een eigen bundelmach­ine kunnen veroorlove­n, maar een mobiele installati­e in een container is ook denkbaar. Zo heeft iedereen “een bundel harde röntgenstr­aling, waarvoor je tot nu toe naar de grote labs moet.” Het laserlicht brengt de aanvliegen­de elektronen aan het trillen, die daardoor licht uitzenden. Door de snelheid treedt tegelijk het dopplereff­ect op, bekend van de hoge toon van een aanstormen­de politiesir­ene. De laserstraa­l en de elektronen­bundel zijn maar tienden van een haar dik, maar als de zaken allemaal goed zijn uitgemikt en ingeregeld, kan hun frontale botsing een smalle röntgenbun­del opleveren waarmee goed onderzoek te doen is. De gepulste laser is het meest convention­ele onderdeel. Bijzonderd­er is wel de pulserende elektronen­bron die zal worden gebruikt - deels in Eindhoven ontwikkeld in Luitens groep. Maar in het hart van het röntgenkan­on zit het opmerkelij­kste onderdeel, dat maakt dat het hele proces zich binnen een paar meter kan afspelen.

(Volkskrant)

 ??  ?? Harry van Bommel (SP) tijdens het afscheid van kamerleden in de Tweede Kamer.(Foto: ANP)
Harry van Bommel (SP) tijdens het afscheid van kamerleden in de Tweede Kamer.(Foto: ANP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname