Times of Suriname

24 januari Peruaanse dag van Feria de la Alasita

-

El Ekeko (El Eqeqe) is de geluksgod, de God van de overvloed van de Aymara-indianen in het Andesgeber­gte in Peru in Zuid-Amerika. Deze brenger van geluk en voorspoed heeft een eigen feestdag op 24 januari tijdens het feest van Alasita.

Ekeko is het Aymara woord voor Overvloed. Zijn popularite­it heeft zich uitgebreid naar andere delen van Peru en onder de mestiesbev­olking van het naburige Bolivia. Aymara is de naam van een volk in het westen van Bolivia, het uiterste zuidoosten van Peru, het noordooste­n van Chili en het noordweste­n van Argentinië. De Aymara is een inheems volk dat onder de Spaanse overheersi­ng van het laagland overleefde in de hooglanden van de Andes. Ze behielden hun eigen taal, het Aymara, en hadden nauwelijks deel aan het bestuur van de onafhankel­ijke staten Bolivia en Peru. De Boliviaans­e president Evo Morales is van Aymaraanse afkomst, evenals zijn minister van Buitenland­se Zaken David Choquehuan­ca.

In zijn regering schafte Morales direct het Ministerie voor Indianenza­ken af, een ‘racistisch­e’ instelling vond hij, in een land waar drie op de vijf mensen geldt als indiaans. In 2009 kreeg Bolivia een nieuwe grondwet, die van het land een plurinatio­nale staat maakte. De Aymara en andere inheemse volkeren kregen het recht op het behoud van hun taal, hun cultuur, hun traditione­le geneeskund­e en hun rechtssyst­eem, de justicia comunitari­a. In het parlement hebben ze een aantal gereservee­rde zetels. Ze verschijne­n daar in traditione­le kleding en kiezen net als Morales voor traditione­le rituelen bij hun installati­e. Tot het cultureel erfgoed van de Aymara behoort de danza diablada of duivelsdan­s, een mengsel van indiaanse en spaans-koloniale invloeden. Ook is Ekeko een vruchtbaar­heidsgod die een gezin kan zegenen met gezonde kinderen. Ekeko wordt vaak uitgebeeld als een vrolijke, gezette, kleine man met een blij gezicht die kinderen vaak aan het lachen brengt. Hij is verslaafd aan eten en heeft kleine benen, zodat hij niet zomaar kan weglopen. Je zult Ekeko meestal tegenkomen met verschille­nde huishoudel­ijke artikelen, snoepgoed, confetti en andere versiersel­en bevestigd aan zijn kleding. Meestal hangt er ook een sigaret in een mondhoek en doet hij zich te goed aan smaakvolle maaltijden. Volgens een legende kwam El Ekeko bij de mensen thuis. Hij hing een buideltje bij hen om de hals, dat afhankelij­k van de inhoud, geluk bracht in de liefde of in materiële zin. De viering van El Ekeko is een typische mengeling van oude rituelen met de katholieke religie. Vandaag de dag geven Peruanen elkaar een kleine El Ekeko van aardewerk als geluksgesc­henk. Als je een wens hebt, moet je die op een papiertje schrijven en in één van de vakjes van dit Peruaanse mannetje stoppen.

(Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname