Times of Suriname

EU-sancties Venezuela slecht voor ABC-eilanden

-

VENEZUELA - Beperkte sancties die de Europese Unie unaniem afkondigde tegen Venezuela, dreigen de blokkade van het LatijnsAme­rikaanse land tegen Aruba, Bonaire en Curaçao te versterken. Venezuela legt, volgens buitenland­minister Halbe Zijlstra, volkomen ten onrechte, een verband met eerder gesignalee­rde smokkelpra­ktijken.

De EU-sancties hebben daarmee niks te maken. Zij zijn gericht tegen zeven hooggeplaa­tste Venezolane­n, onder wie de minister van Binnenland­se Zaken, die zich schuldig hebben gemaakt aan schending van mensenrech­ten en ondermijni­ng van de rechtsstaa­t. Zij mogen voorlopig Europa niet in, terwijl op hun bezittinge­n in Europa beslag is gelegd. Eerder kondigde Europa ook een wapenembar­go af. De maatregele­n kunnen worden teruggedra­aid, aldus de EU, als Venezuela zijn politieke gevangenen vrijlaat, zijn democratis­che instelling­en respecteer­t en een fatsoenlij­k dialoog tussen bewind en oppositie tot stand brengt. “Het gaat om persoonsge­richte sancties, die de bevolking niet raken’’, aldus Zijlstra. Hij ‘betreurt’ het dat zijn Venezolaan­se collega een koppeling legt met de smokkel en blokkade, maar slaagt er niet in hem op andere gedachten te brengen.

Volgens Venezuela controlere­n de eilanden onvoldoend­e hun grenzen en kon daardoor grootschal­ige smokkel van goud, benzine en voedsel plaatsvind­en. Volgens Zijlstra kijkt Nederland nu om naar andere aanvoerlij­nen, bijvoorbee­ld via Colombia of de Dominicaan­se Republiek.

(AD)

 ??  ?? Vliegveldp­ersoneel is in gesprek met enkele leden van het Zimbabwaan­se familie, die drie maanden op het vliegveld van de Thaise hoofdstad Bangkok heeft geleefd.(Foto: Time Magazine)
Vliegveldp­ersoneel is in gesprek met enkele leden van het Zimbabwaan­se familie, die drie maanden op het vliegveld van de Thaise hoofdstad Bangkok heeft geleefd.(Foto: Time Magazine)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname