Times of Suriname

Bulgaars-Orthodoxe Kerk trekt woorden over geweld tegen vrouwen niet terug

-

BULGARIJE - De BulgaarsOr­thodoxe Kerk heeft het Bulgaarse parlement opgeroepen een verdrag over geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld niet te ratificere­n. Het verdrag zet volgens de kerk de deur open naar ‘moreel verval’. Sommige bepalingen uit het verdrag zouden de toekomst van de Europese christelij­ke beschaving in gevaar brengen en waarden uit andere, goddeloze samenlevin­gen importeren.

Het verdrag, dat bekendstaa­t als de Istanbul Conventie, is in 2011 opgesteld door de Raad van Europa. Bedoeling is, geweld tegen vrouwen tegen te gaan. De tekst is tot nu geratifice­erd door 28 landen. Het document werd begin deze maand door de centrumrec­htse regering van Bulgarije aan het parlement voorgelegd ter ratificati­e. De Heilige Synode, het bestuur van de Bulgaars-Orthodoxe Kerk, stelt in een verklaring dat het verdrag in strijd is met de opvattinge­n van het Bulgaarse volk over zaken als geloof, eer, moraal, waardighei­d en de familie. Het document zal leiden tot de ‘spirituele dood’ en is volstrekt in strijd met het christendo­m. De kerk heeft in het bijzonder bezwaar tegen de verwijzing­en in de tekst naar ‘gender’, de term voor de maatschapp­elijk bepaalde rollen van mannen en vrouwen. Dat komt neer op het ‘ontkennen van bijbelse waarheden’.

De Verenigde Patriotten, een verbond van drie nationalis­tische partijen dat deel uitmaakt van de regeringsc­oalitie, onderschri­jft de bezwaren van de kerkleidin­g, evenals de Socialisti­sche Partij, die in de oppositie zit. Een meerderhei­d van de coalitie staat echter achter de ratificati­e. Ongeveer 80 procent van de Bulgaarse bevolking beschouwt zichzelf als Orthodox christelij­k. Kerkbezoek is in Bulgarije echter niet omvangrijk.

(de Volkskrant)

 ??  ?? Een Bulgaars-Orthodoxe dienst in de Sint Alexander Nevski Kathedraal in Sofia. (Foto: EPA)
Een Bulgaars-Orthodoxe dienst in de Sint Alexander Nevski Kathedraal in Sofia. (Foto: EPA)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname