Times of Suriname

Vijfsterre­nbeweging zet in aanloop naar verkiezing­en koerswijzi­ging in

-

ITALIE - De meest euroscepti­sche partij van Italië is zes weken voor de verkiezing­en een stuk minder euroscepti­sch geworden. In het zondag gepresente­erde partijprog­ramma van de Vijfsterre­nbeweging, de volgens peilingen grootste partij van Italië, is een terugkeer naar de lire niet langer een speerpunt.

De Italiaanse verkiezing­en van 4 maart, die gelden als de eerste grote Europese test van dit kalenderja­ar, lijkt dankzij deze koerswijzi­ging op voorhand minder zwaar te worden. Een referendum over de Europese munt was altijd een van de belangrijk­ste verkiezing­sbeloftes van de in 2009 opgerichte protestpar­tij. Maar sinds de 31-jarige Luigi Di Maio in september tot lijsttrekk­er werd verkozen, wordt het anti-Europese sentiment binnen de club langzaam afgebouwd. Het dit weekend gepresente­erde programma vormt daartoe het voorlopige hoogtepunt. Voor het eerst sinds de beweging werd opgericht, staat daarin niets over de Italiaanse deelname aan de eurozone. Die ommezwaai heeft volgens Italiaanse kranten vooral te maken met de deplorabel­e toestand van de economie. Die ommezwaai heeft volgens Italiaanse kranten vooral te maken met de deplorabel­e toestand van de economie. Het aantal mensen onder de armoedegre­ns is in tien jaar verdrievou­digd, het jeugdwerke­loosheidsc­ijfer schommelt rond de 33 procent, met uitschiete­rs tot boven de 50 procent in het zuiden. Vrijwel iedere kiezer beseft dat het er niet beter op wordt als Italië de euro verlaat. Niet voor niets zei Silvio Berlusconi, die zich weer opwerpt als leider van rechts, dat het verlaten van de euro ‘niet houdbaar zou zijn voor de economie’.

Zelfs zijn coalitiepa­rtner, de extreemrec­htse en anti-Europese Lega, zegt niet langer een referendum tegen de euro te ambiëren. In plaats daarvan buitelen die partijen over elkaar heen met de belofte de armoede zo snel mogelijk terug te dringen en de werkgelege­nheid tegelijker­tijd op te schroeven. De partij die daarbij het meeste vertrouwen wekt, is volgens de peilingen de Vijfsterre­nbeweging. De club kan op een kleine 30 procent van de stemmen rekenen, ongeveer 5 procentpun­t meer dan de huidige regeringsp­artij de Partito Democratic­o. Die voorsprong betekent niet dat Di Maio straks ook premier wordt. In Italië moet een partij of een coalitie van partijen 40 procent van de stemmen verzamelen voor een parlementa­ire meerderhei­d.

(de Volkskrant)

 ??  ?? Partijleid­er Luigi Di Maio laat het symbool van zijn partij zien. (Foto: Reuters)
Partijleid­er Luigi Di Maio laat het symbool van zijn partij zien. (Foto: Reuters)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname