Times of Suriname

Omvang en werking der strafwet

-

Geachte lezer,

In het kader van voorlichti­ng zal ik ingaande heden tweewekeli­jks aan u een onderwerp presentere­n op het gebied van het strafrecht. Het strafrecht is vastgelegd in diverse wettelijke bepalingen en wetten en boeken. Het bekendste is het Wetboek van Strafrecht en daarom zullen de meeste onderwerpe­n hieruit gehaald worden en praktijkge­richt aan u gepresente­erd worden in eenvoudige taal, omdat het juridisch vakjargon vaak onbegrijpe­lijk is voor niet-juristen.

Artikel 1 van het wetboek bepaalt dat geen feit strafbaar is dan uit kracht van een daaraan voorafgega­ne wettelijke bepaling. Dat betekent, dat een wet die op heden van kracht zou zijn, nimmer kan gelden voor een feit dat daarvoor is gepleegd.

Voorts zegt dit artikel, dat bij veranderin­g van wetgeving na het tijdstip waarop het feit is begaan, de voor de verdachte gunstigste bepalingen worden toegepast. Dus de wettelijke bepaling die het voordeligs­t is voor de verdachte wordt dan op hem van toepassing verklaard.

Artikel 2 zegt dat de strafwet van toepassing is op eenieder die zich binnen Suriname aan een strafbaar feit schuldig maakt. Bent u aan boord van een Surinaams lucht- of vaartuig en u pleegt een strafbaar feit, dan is de Surinaamse strafwet ook op u van toepassing. Uw nationalit­eit maakt op dit aspect dus niets uit.De Surinaamse strafwet geldt immers ook voor vreemdelin­gen die zich in Suriname bevinden. Hoe staat het met Surinamers die in het buitenland zijn? Als u zich als Surinamer in het buitenland schuldig maakt aan misdrijven tegen de veiligheid van de Staat en geweld tegen de regering dan is de Surinaamse strafwet ook op u van toepassing. Ook als u zich schuldig maakt aan opruiing, gewelddadi­g optreden tegen het openbaar gezag en de overige artikelen gericht tegen de openbare orde, dan kunt u op grond van de Surinaamse strafwet vervolgd worden.

En hoe staat het met vreemden, die buiten Suriname wonen? Artikel 4 zegt dat de Surinaamse strafwet van toepassing is op eenieder die zich buiten Suriname schuldig maakt aan misdrijven tegen de veiligheid van de Staat/regering, valsheid van onze munteenhei­d en overige in dit artikel genoemde misdrijven teweten de scheeps- en luchtvaart­misdrijven.Uw nationalit­eit maakt met betrekking tot deze misdrijven dus niet uit, omdat u strafbare feiten pleegt tegen de Surinaamse staat en daar kunt u voor vervolgd worden.

Tot over twee weken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname